Gezond leven moet beloond worden

attachment-Roken-en-alcohol

Volgens een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) moeten mensen meer gestimuleerd worden om gezonder te gaan leven. De overheid, zorgverleners, verzekeraars en consumenten hebben hierbij allemaal een verantwoordelijkheid.

De RVZ zegt dat mensen meer zouden moeten worden aangespoord om ongezonde gewoonten af te zweren. Zorgverleners zouden mensen aan moeten spreken op ongezond gedrag en ondersteuning moeten bieden bij gedragsverandering. De burger is hierbij zelf de eerstverantwoordelijke.

 

Verzekeraars

Zorgverzekeraars moeten hun publieke functie beter oppakken. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg. Er zou niet alleen een vergoeding moeten zijn voor behandelingen, maar ook voor initiatieven om behandelingen uit te stellen of te voorkomen. Daarnaast zouden maatregelen, zoals het verhogen van de eigen bijdrage en het kwijtschelden van het eigen risico bij gezond gedrag, de burger moeten stimuleren om gezonder te gaan leven.

 

Overheid

De RVZ is een onafhankelijk adviesorgaan voor de overheid en adviseert over het beleidsterrein volksgezondheid en zorg. De overheid zou de randvoorwaarden voor dergelijke herzieningen in de zorg moeten stellen. Een grootschalige zorgherziening slaagt alleen als het kabinet als initiator optreedt.

 

Prioriteit

De eerste prioriteit van de RVZ is het terugdringen van het aantal rokers in Nederland. Het doel is om op  korte termijn een daling van twintig procent te realiseren tot het gemiddelde in de westerse landen.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...