Health Food Wall wint innovatie award voor ‘Meer groenten in de zorg’

groentecongres_healthfoodwall

Award uitreiking Best Practice meer groenten in de zorg: vlnr. Dagvoorzitters Menrike Menkveld, Koen Joosten, Anouk Snelders oprichter Health Food Wall (op het scherm), Michiel Roelse, juryvoorzitter.

De prijs voor het meest innovatieve idee om gezonde voeding laagdrempelig aan te bieden in ziekenhuizen en zorginstellingen is gewonnen door de Health Food Wall, een automaat dat gezonde en duurzame maaltijden aanbiedt. De prijs is uitgereikt tijdens het zesde GroenteCongres met als thema ‘Meer groenten in de zorg’ op de Floriade Expo 2022.

Health Food Wall is een bedrijf dat smart fridges aanbiedt voor zorginstellingen en een duurzaam concept heeft. De smart fridge, gevuld met gezonde maaltijden met veel groenten, staat inmiddels in een aantal zorginstellingen. Het Juryrapport geeft aan dat het een belangrijke innovatie is voor de zorg. Health Food Wall biedt een gezond alternatief voor de traditionele automaten.

Gezonde voeding in belangrijk bij zorginstellingen

Kinderarts Koen Joosten, bestuurslid van de stichting Food for Better Lifestyle, pleit al jaren voor meer groenten in de zorg. "Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten onder andere leidt tot een vermindering van hart- en vaatziekten, astma (bij kinderen) en bepaalde types kanker”. Daarom is het ook van enorm belang dat ook in zorginstellingen meer groenten en fruit op het menu komen te staan. “Goed voorbeeld doet goed volgen” zegt Joosten. Gezonder eten draagt bij aan het beperken én voorkomen van aan voeding gerelateerde ziekten.

Meer samenwerking nodig

Volgens Menrike Menkveld, directeur stichting Alliantie voeding in de zorg en projectleider van het project Goede Zorg Proef Je in de ziekenhuizen, vergt het realiseren van een gezond en gevarieerd voedingsaanbod een samenwerking met meerdere disciplines. Het GroenteCongres is een van de manieren waarop de samenwerking tussen cateraars, leveranciers en de zorginstellingen versterkt wordt.

GroenteCongres_Gerz

Chef Niels Gerz, ambassadeur koks netwerk Goede zorg proef je

Lekker is de trekker

De meeste patiënten halen niet de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag. De kunst voor ziekenhuizen is om een goede balans te vinden tussen gezond, duurzaam, smaak en persoonlijke keuze. Lekker is de trekker betekent dat ziekenhuizen, chefs en cateraars meer aandacht geven aan smaak en beleving in de zorg. De zin “Het lijkt wel ziekenhuiseten” moet een compliment gaan worden, geen belediging. Gedeputeerde Nico Appelman zei dat het hele voedselsysteem moet veranderen van de bodem tot aan de consument: “Chefs staan centraal om consumenten te verleiden voor het menu van de toekomst: duurzaam, gezond, plantaardig en lokaal”. Dat sluit ook aan bij de thema’s van de Floriade: “Feeding the City” and “Healthying the City” om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel wat gemaakt is met respect voor de duurzaamheid van de aarde.

 

Lees ook
Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Producten met meer vezels en initiatieven voor meer groente. Van kleine startups tot grote multinationals. Gericht op baby’s, kinderen of volwassenen. Aan de Gezonde Innovatie Awards doet een keur aan producten en initiatieven mee, allemaal met hetzelfde doel: mensen gezonder laten eten.

Brabantse organisaties werken samen in Foodalliantie

Brabantse organisaties werken samen in Foodalliantie

Een aantal Brabantse organisaties bundelen hun krachten in een Brabantse Foodalliantie. Samen willen zij Noord-Brabant als duurzame en innovatieve foodregio verder op de kaart zetten en de impact van duurzame foodinitiatieven van ondernemers en onderwijs, overheden en maatschappelijke organisaties vergroten.

GroenteCongres reikt Best Practice Award uit voor meer groenten in de zorg

GroenteCongres reikt Best Practice Award uit voor meer groenten in de zorg

Op 8 september vindt het zesde GroenteCongres plaats met als thema ‘Meer groenten in de zorg’. Tijdens het congres wordt de Best Practice Award 2022 uitgereikt, een award voor producten, concepten of initiatieven die uitdagen tot introductie van gezondere gerechten met meer groenten in de zorg. Ideeën kunnen tot 29 augustus ingestuurd worden.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief