Het eten van insecten lijkt gezond

attachment-insecten

Het eten van insecten zou mogelijk obesitas kunnen voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de voeding- en landbouworganisatie FAO.

In Azië en Afrika is het heel normaal om insecten te eten, echter in het westen is het nog vrijwel onbekend. Hier wordt het als vreemd ervaren en hebben mensen afkeer voor het eten van insecten. Dit zit volgens FAO vooral tussen de oren.

 

‘Iets tegen insecten’

Arnold van Huis, wetenschapper aan de Universiteit Wageningen, werkte mee aan het onderzoek. ‘In het westen hebben we iets tegen het eten van insecten, omdat deze gewoonte afkomstig is uit ontwikkelingslanden. We denken daarom ten onrechte dat het niet goed is om ze te eten’, aldus Van Huis.

 

Gehaktbal van meelwormen

De onderzoekers voerden een blinde test uit. Hieruit kwam naar voren dat negentig procent van de mensen gehaktballen die voor de helft bestonden uit meelwormen, lekkerder vonden dan de gehaktballen geheel gemaakt van vlees.

 

Voedingswaarde

Volgens de wetenschappers bevatten insecten dezelfde hoeveelheid eiwitten en mineralen als vlees. Ook bevatten insecten meer gezonde vetten. De onderzoekers stellen dat het eten van insecten obesitas zou kunnen voorkomen.

 

Milieuvriendelijk

Verder blijkt dat insecten beter zijn voor het milieu vergeleken met vlees. Ze zijn minder streekafhankelijk dan het houden van vee en er worden minder broeikasgassen geproduceerd bij het houden van insecten.

 

In sommige Europese restaurants worden al insecten geserveerd.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Eten vegetariërs in de toekomst insecten als vleesvervanger?

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...