Hoogleraar laat zich uit over nadelige invloed kunstmatige zoetstoffen

attachment-zoetstof

Consumptie van kunstmatige zoetstoffen zou mogelijk nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Ook de zoetstoffen die geen calorieën leveren. Dit suggereert de Amerikaanse Susan Swithers, hoogleraar afdeling Psychologische Wetenschappen van de Purdue Universiteit, in een reviewartikel dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Endocrinology & Metabolism.

Er wordt vaak beweerd dat kunstmatige gezoete producten gezond zijn, zullen helpen bij het verliezen van gewicht of zullen helpen gewichtstoename te voorkomen. Steeds meer mensen consumeren dan ook kunstmatige zoetstoffen als een alternatief voor suiker, maar er ontstaan steeds meer discussies over de voordelige effecten hiervan voor de gezondheid.

 

Gezondheidseffecten

Bewijzen voor de mogelijk positieve gezondheidseffecten van de kunstmatige zoetstoffen lijken niet erg sterk. Het is bekend dat de consumptie van suikergezoete dranken gerelateerd zijn aan obesitas, diabetes mellitus type II en het metaboolsyndroom. Sommige van deze risicofactoren zorgen op hun beurt weer voor een verhoogde kans op een hartziekte of een beroerte.

 

Kunstmatige zoetstoffen of suiker?

Om deze reden zijn steeds meer mensen overgestapt op het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Die zijn vaak veel zoeter dan suiker, maar leveren (bijna) geen calorieën. Studies bij mensen hebben echter laten zien dat de consumptie van dranken, gezoet met kunstmatige zoetstoffen, ook geassocieerd worden met zowel obesitas, diabetes mellitus type II en het metabool syndroom als hart- en vaatziekten.

 

Een kunstmatig gezoete drank per dag zou al genoeg zijn voor een significant verhoogd risico op deze gezondheidsproblemen, concluderen Swithers en haar medeauteurs in de review. Bovendien blijkt dat het consumeren van deze dranken mogelijk niet kan voldoen aan het verlangen naar zoetigheid. Dit zou volgens de onderzoekers komen door veranderde activeringspatronen in de pleziercentra van de hersenen.

 

Verlangen naar calorieën

Dierstudies tonen aan dat de consumptie van niet calorische zoetmakers zorgt voor een verlangen en overgave aan calorierijk zoet voedsel en extra kilo’s.

 

De auteurs pleiten ervoor om consumenten ervan bewust te maken dat ze niet alleen de inname van suiker(bevattende voedingsmiddelen), maar ook de inname van kunstmatige zoetstoffen moeten beperken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Jonge kinderen drinken te veel zoete drank

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...