Hoogleraar oneens met beweringen ‘gevaarlijke’ tarwe

attachment-brood

Hoogleraar Fred Brouns sluit zich aan bij de critici van het boek Broodbuik, waarin cardioloog William Davis beweert dat tarwe diverse gezondheidsklachten zou veroorzaken. Brouns noemt het boek onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Volgens auteur Davis is tarwe door genetische veranderingen veredeld waarbij de samenstelling en structuur van tarwe is veranderd. Davis beweert dat dit de oorzaak van de ‘negatieve effecten’ van tarwe op de gezondheid is en dat iedereen hier vatbaar voor is. Zie ook de link hieronder naar ons bericht. Begin juni komt de auteur naar Nederland ter promotie van zijn boek.

 

‘Speculatieve conclusies’

Brouns is van mening dat de beweringen van de cardioloog in zijn boek niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en noemt het speculatieve conclusies. In een interview in het blad Glutenvrij Magazine (maart 2013) geeft hij aan dat hij geen enkele studie kent waarin wordt aangetoond dat tarwe, door genetische veranderingen, zodanig is veranderd dat het schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. ‘Het boek bevat trouwens meer feitelijke en interpretatieve onjuistheden’, aldus Brouns in het interview.

 

Wees gerust

De Maastrichtse hoogleraar zet uiteen dat voor coeliakie een bepaalde genetische aanleg nodig is, die ervoor zorgt dat men na regelmatige consumptie van gluten en granen de ziekte kan ontwikkelen. Terwijl Davis beweert dat coeliakie het bewijs is van het onvermogen van ons lichaam om zich aan te passen aan gluten in moderne veredelde tarwe. ‘Het ligt allemaal veel ingewikkelder dan wat Davis zegt’, aldus Brouns. Ook geeft hij aan dat de beweringen uit het boek mensen inmiddels wel ongerust maken.

 

Amylase/tryptine-inhibitoren en glutensensitiviteit

Brouns gaat dieper in op verschillende onderzoeken over amylase/tryptine-inhibitoren in tarwe die bij coeliakie een rol spelen. Brouns: ‘Het is aangetoond dat deze stoffen bij sommige mensen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, maar ook in dit geval gaat het erom of je hier gevoelig voor bent.’ Ook benoemt hij dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking glutensensitief is. Hij benadrukt dat dit fenomeen, waarbij klachten ontstaan ten gevolge van glutenovergevoeligheid, maar waarbij er geen sprake is van medische darmschade, absoluut serieus genomen moet worden. Toch is Brouns van mening dat  het vanuit medisch perspectief niet nodig is om gluten te bannen uit de voeding.

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Het gevaar van tarwe: een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?

Hoogleraar voeding haalt uit naar voedingsgoeroes

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...