IJzergebruik tijdens zwangerschap geassocieerd met hoger geboortegewicht

attachment-weighthebaby-967033

Dagelijks gebruik van ijzer tijdens de zwangerschap lijkt geassocieerd met een verhoging van het geboortegewicht en een reductie van het risico op een laag geboortegewicht. Dit blijkt uit een Britse studie die recent is gepubliceerd in de British Medical Journal.

Het doel van de studie was om bewijs te verzamelen over associaties tussen anemie en ijzergebruik tijdens zwangerschap en hematologische en ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Ook wilden de onderzoekers mogelijke blootstelling-respons-relaties van ijzerdoseringen, duur van ijzergebruik en hemoglobineconcentratie in de prenatale periode op het effect op de zwangerschap evalueren.

 

IJzergebreksanemie

In totaal zijn er 48 gerandomiseerde (17.793 vrouwen) en 44 cohort studies (1.851.682 vrouwen) geïncludeerd. IJzergebruik verhoogde de hemoglobineconcentratie bij de moeder met 4,59 gram per liter vergeleken met moeders in de controlegroep. Het risico op anemie, ijzerdeficiëntie, ijzergebreksanemie en laag geboortegewicht daalde significant.

 

Dosering

Het effect van ijzer op vroeggeboorte was niet significant. De analyse van de cohortstudies toonde een significant hoger risico op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte gepaard met bloedarmoede. Verder konden de onderzoekers aantonen dat voor elke toename van 10 mg ijzer per dag, tot 66 mg per dag, het relatieve risico van maternale anemie 0,88 was.

 

Het geboortegewicht verhoogde met 15,1 gram en het risico op een laag geboortegewicht verlaagde met drie procent bij elke verhoging van de dosis met 10 milligram per dag.

 

Duur

De duur van het ijzergebruik was niet significant geassocieerd met de uitkomsten nadat er gecorrigeerd werd voor de dosering. Verder bleek dat bij elke verhoging van het gemiddelde hemoglobinegehalte met 1 gram per liter  het geboortegewicht verhoogde met 14 gram.

Echter, hemoglobine was niet geassocieerd met het risico op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.

 

Verder vonden de onderzoekers geen bewijs voor het effect op de duur van de zwangerschap, geboortes waarbij de baby te klein was vergeleken met de zwangerschapsduur en de geboortelengte.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Voeding eerste 1.000 levensdagen cruciaal voor economie

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...