Jaaroverzicht Voeding Nu - deel 1

27 december 2023 Redactie Food
In aanloop naar 2024 blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de belangrijkste artikelen van 2023? Een jaaroverzicht van Voeding Nu.

Januari

HAS Foodmanship award 2023  

In januari bleek dat verkopers van voedingssupplementen steeds vaker gepersonaliseerde pakketten aanbieden, waarvoor klanten uitgebreide vragenlijsten over hun gezondheid moeten invullen. Dit is vaak in strijd met de geneesmiddelenwet, oordeelde de Keuringsraad in Pointer Checkt (KRO-NCRV).

De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde afgelopen jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.

Veel factoren spelen bij obesitas een rol, zoals te weinig slaap, stress, armoede en een omgeving die bol staat van plekken waar ongezond voedsel te koop is. Om die reden startte Overgewicht TV 17 en 31 januari 2023 met de driedelige serie ‘Eigen schuld, dikke bult?’. 

Op 31 januari reikte de HAS Food Experience de HAS FoodmanShip Awards 2023 uit aan negen veelbelovende jonge talenten. De studenten van HAS green academy bedachten vernieuwende oplossingen voor uitdagingen in food en food-systemen voor vandaag en morgen binnen het thema ‘We’re on fire!’.

Februari

Zalm (© Pixabay)

In februari bleek dat een extra portie vis gezondheidswinst kan opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. Dat stond in een nieuw advies van de Gezondheidsraad.

Het social mediaplatform TikTok is gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor een eetstoornis, omdat ze op het platform veel schadelijke video’s te zien krijgen. Dat bleek uit een onderzoek van Utrecht Data School, De Groene Amsterdammer en RTL Nieuws.

De resultaten van Europa’s eerste veldproef met genetisch bewerkte tarwe toonde een sterke vermindering van de stof asparagine, meldden onderzoekers van Rothamsted Research. Asparagine is een aminozuur dat tijdens het bakken wordt omgezet in acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof. 

Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt is niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet, bleek uit onderzoek van de Consumentenbond.

Maart

Appels/fruit supermarkt (© Unsplash)  
Het kabinet stelde in het regeerakkoord voor om de btw op groente en fruit per 2024 te schrappen. Volgens Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was er onvoldoende politieke wil om maatregelen te nemen die burgers gezonder maken. 

Het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland lanceerde het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om gezond en lekker eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. 

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedde het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. 

April

Blue Band Nationaal Schoolontbijt LR (© Blue Band)  
In april bleek uit het landelijk onderzoek Boterhammenbar van het Jeugdeducatiefonds dat het aanbieden van een maaltijd op de basisschool een positief effect op de energie en concentratie van leerlingen heeft. 

Daarnaast kreeg een op de vier kinderen dagelijks geen of een onvoldoende voedzaam ontbijt, dat bleek uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds. Tijdens het Nationale Schoolontbijt krijgen 100.000 leerlingen in Nederland daarom een gezond ontbijt. 

Een gepersonaliseerd voedingspatroon gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel leidt tot een betere gezondheid, bleek uit een grootschalig onderzoek van onder meer het Maastricht UMC+ en Wageningen University & Research, uitgevoerd onder leiding van hoogleraar humane biologie Ellen Blaak.

Mei

Hersenen (© Robina Weermeijer via Unsplash)  
In mei kwamen het Radboudumc en het Rijnstate in samenwerking met TNO Leiden met een studie die aantoonde day een maagverkleining niet alleen tot gewichtsverlies leidt, maar ook een positief effect op de hersenen heeft.

Vlees, eieren en melk zijn essentiële bronnen van voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit plantaardig voedsel kunnen worden gehaald, dat schreef FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) eind mei in een nieuw rapport. 

Jan Buining, oprichter van TastyBasics en expertisecentrum de Leefstijlstraat, reageerde op het betrekkelijk nieuwe medicijn Ozempic. Dit medicijn werd oorspronkelijk bedoeld als diabetesmedicatie, maar mensen lijken er in korte tijd kilo’s van af te vallen. 

Juni

Bestek (Unsplash) (© Unsplash)  
Begin Juni kwam een onderzoek van het Diabetes Fonds aan bod waaruit bleek dat bijna de helft van de Nederlanders (47,3%) denkt dagelijks ‘slechts’ 0 tot en met 5 klontjes toegevoegde suikers te eten en drinken. In werkelijkheid was dit gemiddeld 14 suikerklontjes.

Daarnaast kampte een kwart van alle jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar met overgewicht, bleek uit cijfers van het CBS. Daarvan heeft 7 procent ernstig overgewicht (obesitas). Ook het percentage kinderen met overgewicht is toegenomen.

In juni opende het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC het eerste Kinderbuikcentrum van Nederland. Het is de eerste plek waar kinderen met ernstige buikaandoeningen bij een multidisciplinair team van experts terecht kunnen.

Op 19 juni lanceerde Apetito een nieuw aanbod van maaltijden, bijgerechten en broodmaaltijden met een aangepaste consistentie. De producten voldoen aan de IDDSI-richtlijnen en zijn bedoeld voor mensen die moeite hebben met kauwen of slikken (dysfagie).

Een op de drie Nederlanders vindt de informatie op etiketten van voedingsmiddelen onduidelijk. Dat bleek uit onderzoek van Multiscope dat eind juni in opdracht van maaltijdbox Green Chef werd uitgevoerd.

Altijd op de hoogte blijven?