Jaaroverzicht Voeding Nu - deel 2

28 december 2023 Redactie Food
In aanloop naar 2024 blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de belangrijkste artikelen van 2023? Een jaaroverzicht van Voeding Nu.

Juli

Cola frisdrank_unsplash

Deze maand kwam het nieuws naar buiten dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aspartaam voortaan gaat vermelden als mogelijk kankerverwekkende stof. Het is niet nodig om de veilige hoeveelheid van aspartaam aan te passen. De zoetstof is volgens WHO gewoon veilig voor consumenten.

Supplementen zijn erg populair zijn, bleek uit de tweede editie van de Healthy Lifestyle Monitor. Ruim vier op de tien Nederlanders gebruikten het afgelopen jaar supplementen. De totale besteding bedroeg 1,6 miljard euro. 

Nederlanders verspillen jaarlijks gemiddeld 33,4 kilo aan voeding. Dat is te veel vinden zowel HelloFresh als Naomi van As. Daarom daagde de maaltijdboxleverancier de voormalige hockeyster uit om een work-out te maken gebaseerd op dit gemiddelde gewicht om Nederlanders in beweging te krijgen tegen voedselverspilling.  

Augustus

Diabetes Insuline_unsplash (© Unsplash)  
Begin augustus werd er door onderzoekers van Wageningen University & Research een nieuw programma voor mensen met diabetes type 2 dat rekening houdt met het dagelijks leven ontwikkeld. Het programma SALUD geeft mensen met diabetes type 2 meer grip op hun gezondheid.

Het aantal vega-aanbiedingen bij supermarkten is sinds 2021 gestagneerd, bleek uit de foldermonitor van Wakker Dier. Het aantal vleesaanbiedingen is na een eerdere daling het afgelopen jaar juist met negen procent gestegen.

Onderzoekers van het Radboudumc analyseerden of bariatrische chirurgie, waarbij de maag en/of darm wordt verkleind om de voedselinname te beperken, een geschikte procedure zou kunnen zijn. Over het algemeen bleek het effectief.

Het gedrag van moeders en vaders speelt een belangrijke rol bij gezond eet- en beweeggedrag van hun kinderen tijdens de puberteit. Hoe belangrijk dit gedrag van de afzonderlijke ouders is, verschilt bij zonen en dochters, bleek uit een studie van epidemioloog Tanja Vrijkotte en haar collega’s van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health.

September

Food100 2023 (© Food100)  
In september maakte Food100 voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestond uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. 

Op 12 september was de kick-off voor de Verspillingsvrije Week 2023. Hét moment voor de kick-off van de landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS green academy. 

Verdify, een startup die AI-toepassingen ontwikkelt voor de food sector en de gezondheidszorg, kondigde de lancering aan van de digitale voedingscoach ‘Noory’. Deze oplossing stelt mensen in staat om hun maaltijden af te stemmen op hun persoonlijke gezondheidsbehoeften. Noory is speciaal ontworpen voor mensen met voedselallergieën, darmproblemen en overgewicht. 

Oktober

dutch food week  
De Dutch Food Week opende op vrijdagmiddag 6 oktober om 12:30 uur een markt in het centrum van Arnhem. Op de openingsmarkt van Dutch Food Week kon iedereen voorproeven van Dutch Food Week 2023. ‘Weet wat je eet’ was het motto.

De vleesconsumptie van de Nederlandse bevolking is verder gedaald, bleek uit de Vleesnota 2023, berekend door Wageningen University & Research. In 2022 lag dit op 75,0 kg (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking, ruim een kilogram minder dan in 2021. Het is het laagste verbruikscijfer sinds 2005.

Op dinsdag 3 oktober presenteerde het Wereld Natuur Fonds de resultaten van het onderzoek 'Gezond eten binnen de grenzen van één aarde’. Het is volgens het WWF-NL van belang dat er een verbetering komt in het voedselpatroon, de voedselproductie en het verminderen van voedselverspilling.

November

VBZ Sinterklaaslekkernijen  
In november deden 6500 consumenten mee aan het onderzoek van VBZ, uitgevoerd door Peil.nl. Hieruit bleek dat strooigoed zoals pepernoten en kruidnoten het meest populair is. 

Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag in Nederland. Vangen en opeten wordt vaak aangedragen als oplossing. Maar levert dit geen risico’s op voor de volksgezondheid vanwege mogelijke bodemverontreiniging? Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research bleek dat het staartvlees veilig is voor consumptie.

Het RIVM onderzocht hoeveel cadmium, lood, arseen en kwik volwassenen uit tien Europese landen binnen kregen via voedsel en drinkwater. De optelsom van blootstelling aan deze vier metalen ligt in alle onderzochte landen te hoog, blijkt uit het onderzoek. 

De Italiaanse regering stelde in november een verbod in op kweekvlees. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, reageerde op dit nieuws met het bericht ‘Nederlandse consument kan voorlopig nog geen kweekvlees eten’.

December

Gezond eten/fruit (© Nathan Dumlao via Unsplash)  
Met ingang van de decembermaand publiceerde het RIVM een nieuwe editie van het voedingsstoffenbestand. Het RIVM zette hierin informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen en actualiseerde voor deze editie de voedingsmiddelengroep ‘Vleesvervangers en zuivelvervangers’.

Verder stelde de Gezondheidsraad dat Nederlanders moeten overschakelen naar een dieet met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Dit is beter voor zowel het milieu als de gezondheid. 

Gemeente Pijnacker investeerde 50.000 euro in de gezonde leefstijl van de bewoners. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, reageerde hierop met het onderstaande bericht ‘In gemeentelijk beleid moet meer aandacht komen voor gezondere leefstijl inwoners’.

Altijd op de hoogte blijven?