Jonge en dikkere dokters minder actief in aanpak obese patiënten

attachment-jongedokter_cropped-109-446-332-34-1

Onderzoek uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) toont aan dat huisartsen zich verantwoordelijk voelen voor de behandeling en preventie van overgewicht. Zowel jonge huisartsen als dikkere dokters grijpen echter minder snel in bij obese patiënten.

In Nederland is overgewicht en obesitas de laatste jaren toegenomen. Vergeleken met 1981 is het percentage overgewicht met 8,6% gestegen, en is het percentage obesitas verdubbeld van 5,3 naar 11,4%.

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van vragenlijsten die door 300 huisartsen zijn ingevuld.

Preventie

Huisartsen onder de 48 jaar bleken volgens het onderzoek patiënten veel minder snel aan te spreken op hun overgewicht, waardoor het stadium van preventie vaak wordt overgeslagen. Toch blijkt preventie in de praktijk nog altijd makkelijker dan behandelen.

Diëtist

Het contact dat een huisarts onderhoudt met een diëtist is ook een belangrijke factor in de behandeling van overgewicht. Hoe meer contact de huisarts heeft met een diëtist hoe groter de kans dat een patiënt hiernaar wordt doorverwezen voor hulp.

Dikke dokters

Dikkere dokters blijken volgens het onderzoek van NIVEL en de VU minder vaak hun patiënten te begeleiden op het gebied van overgewicht. Dit heeft volgens het onderzoek zowel te maken met de verminderde functie als rolmodel, als minder geloof in het effect van een dieet.

Verbeterpunten

Preventie moet volgens het onderzoek een actiever onderdeel worden van de behandeling van patiënten met overgewicht. Dit kan gebeuren door middel van doorverwijzingen naar de diëtist, waarvan drie basisuren binnen het zorgpakket vergoed worden. Op deze manier kunnen langdurige gezondheidskosten mogelijk tegen worden gegaan.

Lees verder op Voeding Nu Online:

Huisartsen bespreken voeding nauwelijks

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...