Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

attachment-Cholesterol-onderzoek

Uit een 25-jarige studie in Noord-Zweden, die gepubliceerd is in het tijdschrift BioMed Central’s, komt naar voren dat een koolhydraatarm dieet gepaard gaat met een stijging van het cholesterolgehalte.

In de jaren zeventig was de frequentie van hart- en vaatziekten hoger in Noord-Zweden dan elders in het land. De Västerbotten Intervention Programme (VIP) werd opgericht in 1985 om dit aan te pakken. De VIP zorgde voor betere etikettering van levensmiddelen, kooklessen en gezondheidsonderzoeken en begeleiding.

 

Daling cholesterolgehalte

Door de impact van VIP was duidelijk een veranderende inname van vet en koolhydraten te zien. In 1992 was de inname van vet voor mannen verlaagd met drie procent en vier procent voor vrouwen. Dit bleef stabiel tot 2005. Niet alleen vetconsumptie verminderde maar ook de soorten vet, bijvoorbeeld van boter naar vetarme smeersels. Hierdoor daalde het cholesterolgehalte.

 

Langzame koolhydraten

Na 2005 steeg het niveau van totaal vet en verzadigd vet. De vetconcentraties werden hoger dan in 1986 en de hoeveelheid langzame koolhydraten namen af.

Hierdoor steeg het cholesterolgehalte ondanks de introductie van cholesterolverlagende medicatie. De timing van de bovengenoemde veranderingen corresponderen met de promotie van lage glycemische index diëten in de media.

 

Lange termijn

‘Terwijl een koolhydraatarm dieet kan helpen om op korte termijn af te vallen, veroorzaakt zo’n dieet op lange termijn een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed,’ aldus onderzoeker Ingegerd Johansson.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Slagaderverkalking sneller te voorspellen met CT-scan

Ruim helft Nederlanders kent cholesterolgehalte niet

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...