Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

attachment-Cholesterol-onderzoek

Uit een 25-jarige studie in Noord-Zweden, die gepubliceerd is in het tijdschrift BioMed Central’s, komt naar voren dat een koolhydraatarm dieet gepaard gaat met een stijging van het cholesterolgehalte.

In de jaren zeventig was de frequentie van hart- en vaatziekten hoger in Noord-Zweden dan elders in het land. De Västerbotten Intervention Programme (VIP) werd opgericht in 1985 om dit aan te pakken. De VIP zorgde voor betere etikettering van levensmiddelen, kooklessen en gezondheidsonderzoeken en begeleiding.

 

Daling cholesterolgehalte

Door de impact van VIP was duidelijk een veranderende inname van vet en koolhydraten te zien. In 1992 was de inname van vet voor mannen verlaagd met drie procent en vier procent voor vrouwen. Dit bleef stabiel tot 2005. Niet alleen vetconsumptie verminderde maar ook de soorten vet, bijvoorbeeld van boter naar vetarme smeersels. Hierdoor daalde het cholesterolgehalte.

 

Langzame koolhydraten

Na 2005 steeg het niveau van totaal vet en verzadigd vet. De vetconcentraties werden hoger dan in 1986 en de hoeveelheid langzame koolhydraten namen af.

Hierdoor steeg het cholesterolgehalte ondanks de introductie van cholesterolverlagende medicatie. De timing van de bovengenoemde veranderingen corresponderen met de promotie van lage glycemische index diëten in de media.

 

Lange termijn

‘Terwijl een koolhydraatarm dieet kan helpen om op korte termijn af te vallen, veroorzaakt zo’n dieet op lange termijn een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed,’ aldus onderzoeker Ingegerd Johansson.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Slagaderverkalking sneller te voorspellen met CT-scan

Ruim helft Nederlanders kent cholesterolgehalte niet

Meer over
Lees ook
App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers...

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Action on Sugar and Action on Salt, een Britste actiegroep, verzoekt de overheid van Engeland om een calorietaks in te voeren. Deze moet volgens de actiegroep gelden voor alle bewerkte voedingsmiddelen om overmatige calorie-inname te verminderen.Volgens de actiegroep moeten voedingsmiddelenbedrijven zich houden aan door de overheid op te stellen criteria,...

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen is de consumptie van aspartaam wel degelijk veilig. Hiermee gaat het Kenniscentrum Zoetstoffen in tegen eerdere uitkomsten van de nieuwe studie van wetenschappers Millstone en Dawson.Volgens het kenniscentrum hebben de Millstone en Dawson onderzoek gedaan naar de onderzoeksmethode die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit...