Kritiek op huidige voedingsrichtlijnen bij overgewicht

attachment-Eten

Een dieet met veel eiwit en producten met een lage glykemische index (GI) is effectief in de bestrijding en preventie van overgewicht.

Dat is de conclusie van een groot dieetonderzoek waaraan acht Europese landen hebben meegewerkt onder leiding van Thomas Meinert Larsen en professor Arne Astrup.

 

Het onderzoek

Voor de studie volgden obese volwassenen gedurende twee maanden een dieet van 800 kilocalorieën per dag. Hiermee vielen ze gemiddeld 11 kilogram af. Vervolgens kregen ze, gerandomiseerd, één van de volgende vijf diëten: laag eiwit en lage GI, laag eiwit en hoge GI, hoog eiwit en lage GI, hoog eiwit en hoge GI of een gezond controledieet.

 

Jojo-effect

De combinatie van een dieet met veel eiwit en een lage GI bleek het meest succesvol. De gewichtstoename in de zes maanden na het crashdieet was bij deze groep het kleinst.

 

Kinderen

De diëten zijn ook getest bij kinderen. Zij hebben niet vooraf een crashdieet van 800 kilocalorieën per dag gevolgd. In de groep kinderen die het dieet met veel eiwit en een lage GI volgden, daalde het percentage kinderen met overgewicht van 46 naar 39 procent in zes maanden.

 

Ontoereikend?

De huidige voedingsrichtlijnen zouden volgens de onderzoekers niet toereikend zijn voor de bestrijding en preventie van overgewicht. Toch verschillen deze niet heel sterk van het dieet met veel eiwit en een lage GI. Het Voedingscentrum adviseert mensen met overgewicht gevarieerd te eten, weinig vet, suiker en alcohol te nemen en veel voedingsvezels.

 

Update RGV

Volgend jaar zal de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding updaten met de nieuwste wetenschappelijke kennis. Dan zal blijken of de resultaten van deze studie voor grote veranderingen zullen zorgen.

 

Referenties:

Obesity Riddle Finally 'Solved', Science Daily

Voedingscentrum

Werkprogramma Gezondheidsraad 2010

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...