Link gevonden tussen obesitas en koolhydraatvertering

attachment-koolhydraten_cropped-51-446-332-33-3

Onderzoekers van het Imperial College London hebben ontdekt dat de kans op obesitas veel groter is wanneer er minder kopieën van genen in het lichaam aanwezig zijn die coderen voor het   koolhydraatverterend enzym amylase. 

Het enzym amylase (AMY1) dat wordt vrijgemaakt door het speeksel bij het eten van koolhydraten, zorgt voor de vertering van koolhydraten binnen de mond en het darmstelsel. Ieder mens heeft een aantal kopieën van genen die het amylase-enzym kunnen maken. De kopieën kunnen per gebied van het DNA variëren. Nu blijkt dat hoe meer  ‘amylasekopieën’ iemand heeft, hoe minder groot de kans op obesitas.

Tijdens het onderzoek is er gekeken naar de hoeveelheid kopieën van het  amylase-gen binnen een testgroep  van 6.200 deelnemers afkomstig uit Zweden, Frankrijk, Engeland en Singapore.

Volgens hoofdonderzoeker Mario Falchi draagt het onderzoek bij aan de basis voor een nieuwe bestudering van obesitasfactoren waarbij zowel gekeken moet worden naar psychologische als metabolische factoren.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature’s Genetics.

Lees verder op Voeding Nu online:

Groeibevorderende eiwitten helpen genezing lichaamsweefsels

Meer over
Lees ook
App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

App tegen voedselverspilling redt 1 miljoen maaltijden

Vandaag redde de Too Good To Go app haar miljoenste maaltijd. De app is op 22 januari 2018 opgericht en zorgde ervoor dat sinds de oprichting een miljoen maaltijden op het bord belandden in plaats van in de vuilnisbak.Inmiddels heeft de app zo’n achthonderdduizend gebruikers en zijn er zo’n tweeduizend locaties aangesloten bij de app. De gebruikers...

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Britse actiegroep pleit na suikertaks ook voor calorietaks

Action on Sugar and Action on Salt, een Britste actiegroep, verzoekt de overheid van Engeland om een calorietaks in te voeren. Deze moet volgens de actiegroep gelden voor alle bewerkte voedingsmiddelen om overmatige calorie-inname te verminderen.Volgens de actiegroep moeten voedingsmiddelenbedrijven zich houden aan door de overheid op te stellen criteria,...

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Kenniscentrum Zoetstoffen steunt EFSA ondanks kritiek over oordeel aspartaam

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen is de consumptie van aspartaam wel degelijk veilig. Hiermee gaat het Kenniscentrum Zoetstoffen in tegen eerdere uitkomsten van de nieuwe studie van wetenschappers Millstone en Dawson.Volgens het kenniscentrum hebben de Millstone en Dawson onderzoek gedaan naar de onderzoeksmethode die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit...