‘Meer risico op chronische ziekten voor depressieve postmenopauzale vrouwen'

attachment-depressie2

Postmenopauzale vrouwen die gebruik maken van antidepressiva of lijden aan een depressie hebben meer kans op een hogere body mass index (BMI), grotere tailleomtrek en het ontstaan van een ontsteking, factoren die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Een en ander komt naar voren in een studie van de UMass Medical School die is gepubliceerd in het juninummer van het American Journal of Public Health. Weinig studies hebben de associatie van BMI, middelomtrek en biomarkers van glykemie-ontregeling en ontsteking met een depressie, gebruik van antidepressiva of beide onderzocht. Het doel van de huidige studie was om te bepalen of verergerde depressieve symptomen en/of het gebruik van antidepressiva worden geassocieerd met biomarkers voor glykemie-ontregeling, ontsteking, BMI en middelomtrek.

 

Na de overgang

De studie omvatte een grote steekproef met 71.809 post-menopauzale vrouwen die tussen 1993 en 1998 deelnamen aan het Women’s Health Initiative. De vrouwen verschilden in afkomst en etniciteit. Tot en met 2005 werden op regelmatige tijdstippen gegevens over de vrouwen verzameld.

 

Hart- en vaatziekten en diabetes

Er kwamen drie belangrijke bevindingen uit de analyses naar voren. Zo blijken verergerde depressieve symptomen en gebruik van antidepressiva elk significant geassocieerd te zijn met hogere BMI en tailleomtrek bij post-menopauzale vrouwen. Ook waren verergerde depressieve symptomen geassocieerd met verhoogde niveaus van insuline en insuline-resistentie.

 

Daarbij vonden de onderzoekers dat het gebruik van antidepressiva onder post-menopauzale vrouwen geassocieerd lijkt te zijn met verhoogde waardes van het C-reactief proteïne (CRP), een marker voor ontsteking, dat het risico van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt.

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...