Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Melk_CatsComing_Pexels

Beeld: Cats Coming via Pexels

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.  

Mensen kunnen vetten ruiken via retronasale reuk. Bij dit mechanisme neem je geurstoffen waar die tijdens het kauwen vrijkomen en via de mond in de neus belanden. Onderzoekers van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University en Research (WUR) gebruikten dit mechanisme door kleine, afgesloten containers te vullen met verschillende soorten melk. De 66 deelnemers van het onderzoek ademden via de mond in door een rietje dat in de container stak, met de neus dichtgeknepen. Daarna ademden ze weer uit door de neus. 

Het lukte de proefpersonen om vette melk te onderscheiden van vetarme melk, mits de vetpercentages ver genoeg uit elkaar lagen. Hoe ze dat verschil wisten, konden ze moeilijk verwoorden. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het vetgehalte in de melk geen effect had op de geurintensiteit of romigheid van de melk. De deelnemers gaven overigens aan dat ze de vetrijke melk lekkerder vonden dan melk met een lager vetpercentage. Energie- en vetrijke voeding zijn nuttig om te overleven. Daarom kiezen mensen sneller voor zulke producten, aldus Matjaz Pirc, eerste auteur van de publicatie in Food Quality and Preference.  

Welke stofjes er precies voor zorgen dat iets aantrekkelijk ruikt, zoals de vette melk, moet nog worden onderzocht. Daarom gaan voedingswetenschappers in een vervolgstudie bestuderen hoe de hersenen precies reageren op de geur van vet. Als men weet welke stofjes die reacties veroorzaken, kunnen producenten deze toevoegen aan vetvrije producten. Op deze manier kan een vetvrij product mogelijk even aantrekkelijk worden gemaakt als een vet- en calorierijk product. 

Klik hier voor de publicatie van het onderzoek. 

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.