Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Melk_CatsComing_Pexels

Beeld: Cats Coming via Pexels

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.  

Mensen kunnen vetten ruiken via retronasale reuk. Bij dit mechanisme neem je geurstoffen waar die tijdens het kauwen vrijkomen en via de mond in de neus belanden. Onderzoekers van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University en Research (WUR) gebruikten dit mechanisme door kleine, afgesloten containers te vullen met verschillende soorten melk. De 66 deelnemers van het onderzoek ademden via de mond in door een rietje dat in de container stak, met de neus dichtgeknepen. Daarna ademden ze weer uit door de neus. 

Het lukte de proefpersonen om vette melk te onderscheiden van vetarme melk, mits de vetpercentages ver genoeg uit elkaar lagen. Hoe ze dat verschil wisten, konden ze moeilijk verwoorden. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het vetgehalte in de melk geen effect had op de geurintensiteit of romigheid van de melk. De deelnemers gaven overigens aan dat ze de vetrijke melk lekkerder vonden dan melk met een lager vetpercentage. Energie- en vetrijke voeding zijn nuttig om te overleven. Daarom kiezen mensen sneller voor zulke producten, aldus Matjaz Pirc, eerste auteur van de publicatie in Food Quality and Preference.  

Welke stofjes er precies voor zorgen dat iets aantrekkelijk ruikt, zoals de vette melk, moet nog worden onderzocht. Daarom gaan voedingswetenschappers in een vervolgstudie bestuderen hoe de hersenen precies reageren op de geur van vet. Als men weet welke stofjes die reacties veroorzaken, kunnen producenten deze toevoegen aan vetvrije producten. Op deze manier kan een vetvrij product mogelijk even aantrekkelijk worden gemaakt als een vet- en calorierijk product. 

Klik hier voor de publicatie van het onderzoek. 

Lees ook
Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Allemaal aan  de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Allemaal aan de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Accenten binnen het voedingsonderzoek verschuiven. Daar zijn veel voorbeelden van. Deze trends worden mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in aangrenzende wetenschapsgebieden en technologieën. Deskundigen spraken hierover op een bijeenkomst in Baarn over leefstijl, voeding en brein.

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...