Minder antibioticagebruik in veehouderij

attachment-antibiotica-veehouderij

In de jaren 2009-2012 zijn de verkopen van antibiotica in Nederland met 51% gedaald, van 495 ton werkzame stof in 2009 naar 244 ton in 2012.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over het veterinair antibioticagebruik die LEI Wageningen UR onlangs heeft gepubliceerd. Het doel dat was opgelegd door de overheid om in 2013 de helft minder antibiotica te gebruiken ten opzichte van 2009 lijkt daarmee in 2012 al gehaald te worden. De verkoopcijfers van 2012 zijn gebaseerd op de verkopen gedurende het eerste halfjaar van 2012.

 

Daling gebruik

Op basis van steekproefbedrijven laten de varkens- en vleeskuikensector vanaf 2009 meer dan een halvering zien in het antibioticagebruik. In de vleeskalversector is een daling van ongeveer 30% geconstateerd. In de melkveesector lag het gebruik al op een relatief laag niveau, maar ook in die sector is nu een aanzienlijke daling te zien van meer dan 25%.

 

Volksgezondheid

Het lage antibioticagebruik in de veehouderij is volgens het LEI goed nieuws voor de veehouderij en de volksgezondheid omdat het risico van resistentie-ontwikkeling kleiner wordt. Voor het terugdringen van de resistentieproblematiek is het nodig om het gebruik op alle bedrijven zo ver mogelijk te reduceren.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Bezorgde Europarlementariër stelt vragen over ESBL-besmet kippenvlees 

Consument geeft meer uit aan duurzaam voedsel 

Nederlanders willen niet zonder vlees 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...