Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Brood_De Bakker Lamers BIB 7-2019_foto Koos

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten.

“We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten", zegt Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum. "Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” 

Onderzoek broodverspilling

Aan het onderzoek, uitgevoerd door Flycatcher, namen 1003 Nederlanders van 18 jaar deel, waaronder 214 Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger. 51 procent van de ondervraagden zegt (bijna) altijd kapjes te eten en ruim 70 procent vindt dit hoort. Volgens de Vries wil de meerderheid minder brood verspillen. “Dat geldt zowel voor kapjeseters (96 procent) als niet-kapjeseters (85 procent). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88 procent) dan uit die tweede (66 procent).”

2,5 miljoen broden

Brood staat volgens het Voedingscentrum op de eerste plaats in de top 10 van meest verspilde producten. Er beland wekelijks zo'n 2 miljoen kilo per huishouden in de afvalbak. Dat zijn 2,5 miljoen broden. In het onderzoek werd ook gevraagd wat mensen doen om broodverspilling te voorkomen. Invriezen, brood roosteren en tosti's maken waren de antwoorden. Om verspilling te voorkomen adviseert De Vries consumenten ook om voor het boodschappen doen te controleren wat je in huis hebt. 

Bekijk hier het onderzoek naar broodverspilling.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook
NVB wil 0% btw-tarief om consumptie van bruin brood te stimuleren

NVB wil 0% btw-tarief om consumptie van bruin brood te stimuleren

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is voorstander van een btw-verlaging op brood dat binnen de Schijf van Vijf valt. De NVB roept de overheid op om brood als gezonde basisvoeding mee te nemen in het voornemen om groente en fruit een 0% btw-tarief te geven.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.