Minister Schouten pleit voor meer streek- en regioproducten

wortel

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat zich inzetten voor meer waardering voor Nederlandse streek-en regioproducten. Ook wil ze de afzet van deze producten vergroten.

De minister gaat, in samenwerking met de provincies, een speciale handelsmissie organiseren in Nederland om streekproducten bekender te maken. Ook wil ze met deze handelsmissie kortere voedselketens stimuleren.

‘Voedsel dichtbij’

Tweede Kamerlid Dik Faber schreef een initiatiefnota om de verbinding tussen boeren, natuurbeschermers en consumenten te versterken. In reactie op deze nota, ‘Verbinding boer(in)-burger. Voedsel dichtbij’, wil minister Schouten zich meer inzetten voor streek- en regioproducten.

Schouten wil de afstand tussen de producent en de consument verkleinen en daarmee de waardering voor voedsel vergroten.

Supermarkten

Schouten gaat ook in gesprek met supermarkten om de mogelijkheden te bespreken voor introductie van streek- en regioproducten in de schappen. Hierbij is het haar doel dat producten enkel regionaal verkocht gaan worden en dat de afstand tussen boer en het winkelschap slechts enkele kilometers is.

Logistieke kosten

Het leveren van regioproducten aan supermarkten heeft ook zeker knelpunten. Zo zijn de producten duurder. De logistieke kosten voor regionale producten zijn hoger dan bij grootschalig geproduceerde producten. Schouten wil via een benchmark in kaart brengen of er ook daadwerkelijk meer regioproducten in de schappen komen.

Internationale streekproducten

Bepaalde streekproducten worden landelijk en internationaal verkocht. Kenmerkende producten uit een bepaalde streek vinden soms afzet over de hele wereld. Deze afzet wil de minister ook gaan stimuleren. Dit wil zij onder andere doen door middel van het organiseren van de handelsmissie in Nederland.

Aangepaste wet- en regelgeving

Schouten concludeert dat de wet- en regelgeving in de voedingsmiddelenindustrie vooral gericht is op grootschalige producenten. Deze wet- en regelgeving zorgt dan ook soms voor problemen voor kleinschalige producenten, volgens de minister.

Daarom worden knelpunten in de wet- en regelgeving in kaart gebracht en waar mogelijk aangepast, zonder hierbij de voedselveiligheid in gevaar te brengen.

Korte voedselketens

Minister Schouten wil uiteindelijk korte voedselketens bewerkstelligen. Dit wil ze om de band tussen boeren en consumenten te versterken. Dit hoopt de minister te bereiken door initiatieven die inzetten op lokaal voedsel, een eerlijke prijs voor de producent en meer verbinding tussen boeren en stadbewoners.

Multifunctionele landbouw

Om deze korte voedselketens op te zetten is het Taskforce Korte Keten aangesteld. Daarnaast is het Platform Multifunctionele Landbouw opgericht om zich in te zetten voor multifunctionele landbouw zoals zorgboerderijen, boerderijwinkels en agrarische kinderopvang.

Praktijkervaring

Sinds afgelopen schooljaar kunnen scholen met een financiering gebruik maken van stimuleringsvouchers uit het programma ‘jong geleerd, oud gedaan’. Scholen kunnen hiermee hun voedsellessen uitbreiden met praktijkervaringen voor de kinderen zoals tuinieren, koken of boerderijbezoeken.

Meer over
Lees ook
Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl start als eerste pilot met Eco-Score in Nederland

Lidl is de eerste supermarkt die in Nederland die start met een pilot op de Eco-Score, het nieuwe label dat consumenten moet helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.

Koop je, ook online, meer groente en fruit door nudging?

Koop je, ook online, meer groente en fruit door nudging?

Die vraag probeert het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met supermarktketen Hoogvliet te beantwoorden. In de winkel werken de nudges, maar hoe zit dat online?

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Leidt het plaatsen van meer gezonde producten op ooghoogte in de supermarkt tot het vaker kopen van deze producten? Wetenschappers gaan dit uitzoeken.