Misschien dan toch een glaasje tijdens de zwangerschap?

attachment-Zwanger-alcohol

Lichte alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap heeft geen nadelig effect op de de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen van vijf jaar. Dat concluderen onderzoekers van het Londense University College in een epidemiologische studie onder ruim 11.500 kinderen. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Epidemiology and Community Health.

Zware alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met ernstige gevolgen voor de baby. Daarnaast kan het resulteren in problemen tijdens de zwangerschap en een fysieke en mentale ontwikkelingsstoornis van het kind: het foetaal alcohol syndroom.

 

Onderzoek

De moeders werden onderverdeeld in nooit drinkers, niet tijdens de zwangerschap drinkers, lichte drinkers (1 of 2 glazen per week), matige drinkers (max. 3 – 6 glazen per week) en zware drinkers (meer dan 7 glazen per week). De 5-jarigen werden getest op gedragsproblemen, hyperactiviteit, de relatie met leeftijdsgenoten, emotionele problemen, cognitieve vaardigheden, woordenschat en ruimtelijk inzicht.

 

Resultaten

Bij de kinderen van lichte drinkers werden geen nadelige effecten gevonden ten opzichte van de kinderen van niet tijdens de zwangerschap drinkers. De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de kennis hierover te verdiepen. Voorlopig blijft het advies van de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap de veiligste keuze.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...