‘Mogelijk meerdere Schijven van vijf op komst’

attachment-Schijf-van-Vijf

Mogelijk komen er in de nabije toekomst meerdere Schijven van vijf. Het Voedingscentrum onderzoekt of er verschillende voorlichtingsmodellen nodig zijn voor verschillende doelgroepen.

De mogelijkheid voor meerdere Schijven van vijf werd geopperd door Stephan Peters, manager Kwaliteit en kennis van het Voedingscentrum, tijdens de Voeding Nu-bijeenkomst Suiker en zoetstoffen op 1 oktober. ‘We kijken met open blik naar de toekomst als het gaat over de ontwikkeling van de nieuwe richtlijnen en onze invullingen van de Schijf van Vijf’, zegt Peters. ‘Die gaan we helemaal opnieuw opbouwen. En wellicht wordt die meer interactief of komen er verschillende vormen voor verschillende doelgroepen. Dat zijn we nu allemaal aan het uitzoeken.’

Beperking cyclamaat ter discussie

Tijdens de bijeenkomst hield Peters een lezing over de veiligheid van zoetstoffen. Hij bracht naar voren dat de beperking die het Voedingscentrum rond cyclamaat in zijn voorlichting kent mogelijk verdwijnt, wegens nieuwe inzichten. ‘De verandering is nog niet definitief. We wachten onder andere nog op de herevaluatie van de veiligheid van aspartaam door EFSA.’

Belasting op suikers

Professor Gertjan Schaafsma van Schaafsma Advisory Services ging tijdens de bijeenkomst in op de actuele discussie over suiker en verslaving en de vraag of producten met toegevoegde suikers extra belast zouden moeten worden. Gekeken naar de  definitie van verslaving, is er volgens Schaafsma geen reden om belasting te heffen op suikerrijke producten: ‘We zouden dan ook belasting moeten gaan heffen op ligstoelen’, zei hij. ‘Ze nodigen uit tot een inactief bestaan.’

Verborgen suikers

Tijdens haar lezing ging voedingskundige Yneke Vocking van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid in op de voeding van drie van haar cliënten. Ze liet zien dat suikers op veel verborgen plekken in de voeding voorkomen. Ze pleitte ervoor dat het Voedingscentrum voortaan toegevoegde suikers in de vorm van mono- en disachariden zou opnemen in de Eetmeter. ‘Dat zou het gebruik van suikers in voedingsmiddelen een stuk inzichtelijker maken’, aldus Vocking.

Lees het complete verslag in het oktobernummer van Voeding Nu dat 18 oktober verschijnt

Lees ook het persoonlijke verslag van Ay Lin Kho, een van de bezoekers van de Voeding Nu Basics bijeenkomst over Suiker en zoetstoffen.


Wil je een Voeding Nu Basics bijeenkomst bijwonen? De eerstvolgende is op 26 november en gaat over zuivel in de voeding en vindt plaats in de Yakult-fabriek in Almere. Voeding Nu basics Zuivel

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...