Nederland wil voedseltekort terugdringen met wereldwijde alliantie

attachment-shutterstock-5363848

De huidige voedselproductie creëert een voedseltekort van 70%. Om deze reden heeft Nederland een alliantie gevormd voor meer voedselzekerheid. Door het gebruik van klimaatslimme landbouw zouden er in het jaar 2050 gemiddeld 9 miljard mensen meer voedselzekerheid hebben.

Dinsdag 23 september 2014 lanceert Nederland een wereldwijde alliantie voor meer voedselzekerheid. Premier Rutte en staatssecretaris Dijksma van Economische zaken verrichten gezamenlijk het startschot van de alliantie, waar inmiddels 75 landen en organisaties als de Wereldbank zich hebben aangesloten.

Climate Smart Agriculture

Door de samenwerking van de overheid, wetenschap, lokale boeren en de ervaring en kennis van bedrijven is er een innovatieve duurzame productiemethode ontwikkeld: Climate Smart Agriculture (klimaatslimme landbouw). De alliantie gaat werken volgens deze klimaatbestendige methode die ook zorgt voor minder broeikasuitstoot. Deze methode is in Nederland ontwikkeld. 

Trainingsboerderijen en agrarische trainingsprogramma’s

Inmiddels zijn er wereldwijd al meerdere projecten opgezet. In Afrika en Azië is soms veel droogte. Dit heeft invloed op de landbouwoogst. De alliantie zet daar samen met experts en bedrijven trainingsboerderijen en agrarische trainingsprogramma’s op.

Met deze faciliteiten werken boeren met duurzame teeltmethoden. Door deze methoden is de landbouwteelt beter bestand tegen droogteperioden en ziekten, waardoor opbrengsten hoger worden. Lokale agrariërs leren op een slimme, klimaatbestendige manier bomen te planten en plant- en gewasziekten kennen. Daarnaast leren lokale agrariërs ook andere een wijze van opslag om voedselverspilling tegen te gaan.

Uitbreiden en intensiveren

De alliantie wil de projecten van kleine boeren, tuinders en vissers uitbreiden en intensiveren en met gerichte publiek-private samenwerkingsverbanden voedselzekerheid blijven garanderen.

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Een warmere wereld is een hongerige wereld’, waarschuwt Oxfam

‘Bedrijven onderdeel van oplossing maatschappelijke problemen’

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...