‘Nederlanders kennen bronnen vitamine C niet zo goed’

attachment-download

‘Nederlanders weten niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn’, zo luidt de conclusie van een consumentenonderzoek dat gedaan is in opdracht van Zespri, een verband van 2700 Nieuw-Zeelandse Kiwiboeren.

80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is en bijdraagt aan de weerstand, maar ze weten niet welke producten het rijkst zijn aan vitamine C. 95% van de Nederlanders kiest voor groenten en fruit om de dagelijkse dosis binnen te krijgen. Dit komt naar voren uit een representatief onderzoek, uitgevoerd door Zespri (iVox) onder 1000 Nederlanders tussen de 17 en 64 jaar.


Sinaasappel eerste keuze

In de categorie fruit kiezen de meeste Nederlanders voor de sinaasappel als bron van vitamine C. Een sinaasappel bevat ongeveer 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Volgens het onderzoek kan minder dan 1 op de 5 Nederlanders aangeven in welke vruchten de meeste vitamine C zit. Zo bevat een gele kiwi ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ook de groene kiwi en paprika, die meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel, worden onderschat, aldus het onderzoek.

Aanbeveling C

’In Nederland wordt een dagelijkse inname van 75 mg vitamine C aanbevolen’, aldus Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingsdeskundige. ‘Met respectievelijk 85 mg, 150 mg en zelfs 161 mg per 100 gram overtreffen de groene kiwi, de rode paprika en de gele kiwi deze vereiste. Een goed alternatief dus voor de gebruikelijke sinaasappel.’

Minder dan de helft van de Nederlanders eet maandelijks een kiwi, in het geval van de gele kiwi is dit één op vier. Van alle kiwivariëteiten bevat de gele kiwi dus de meeste vitamine C.

Bijeenkomst vitamines en mineralen?

Zijn extra micronutriënten in de voeding gezonder of zijn er juist argumenten die tegen pleiten vanwege de veiligheid? In de Voeding Nu Basics Bijeenkomst op dinsdag 30 september worden de actuele ins en outs rond vitamines en mineralen op een rijtje gezet en wordt ook dieper ingegaan op voedingssupplementen in relatie tot het verliezen van gewicht en het behoud van een gezond gewicht.


Lees verder op Voeding Nu online:

Productnieuws: gezondheidsclaim toegekend aan Zespri-kiwi's

Consumentenbond vindt dat fabrikanten onnodig vitamines toevoegen

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...