Nederlandse veldboon: alternatief voor sojaboon?

1 februari 2024 Redactie Food Pixabay
De Nederlandse veldboon (vicia faba) heeft de potentie om het nieuwe alternatief voor de sojaboon te worden vanwege een veel betere CO2 voetafdruk voor het milieu. Voor de productie van sojabonen wordt nu veel oerwoud gekapt, en ook moeten de bonen naar Nederland verscheept worden. De Nederlandse veldboon daarentegen wordt op Nederlandse akkers verbouwd en heeft per hectare ook nog een hogere eiwitopbrengst.

Waarom veldbonen?

De veldboon, ook wel de fababoon genoemd, is een boon die veel eiwitten bevat, die ook nog eens lokaal is geteeld. De Faba boon heeft weinig water nodig, slaat stikstof in de bodem op, is goed voor flora en fauna, is plantbased en te gebruiken om meerdere producten te maken. Daarnaast is het een goed alternatief op de sojaboon die juist onverantwoord geteeld, en vaak over de hele wereld verscheept wordt.

Eiwitopbrengst en duurzaamheid

In termen van eiwitopbrengst overtreft de veldboon niet alleen soja, erwten en lupine, maar ook tarwe en aardappelen. De veldbonenplanten dragen bij aan een goed doorwortelde bodem, gunstig voor de groei van gewassen in het daaropvolgende jaar en vereisen weinig bemesting vanwege hun vermogen om stikstof uit de lucht te halen.

Project 'Bean me up!'

Het project 'Bean me up!' zet zich in om technieken te ontwikkelen voor het extraheren van eiwitten uit veldbonen, waardoor de veldboon als alternatieve eiwitbron kan worden ingezet ter vervanging van geïmporteerde soja. Dankzij 'Bean me up!' zijn er al diverse producten ontwikkeld die veldbonen of eiwitten uit veldbonen bevatten.

Vertify: onderzoek en teelt

In de buurt van Vertify liggen velden waar groenten als preien en uien worden geteeld en bloembollen, zoals tulpen en lelies. Achter het bedrijf staan kassen vol planten en kruiden. Vertify houdt zich bezig met rassenproeven, ziekteproeven en onderzoek naar de beste manier van telen. Bij landbouwgrond van Vertify in Wieringenwerf worden de veldbonen voor ‘Bean me up!’ verbouwd. Zij zijn bezig met het in kaart brengen van een teeltrecept voor boeren waarin duidelijk wordt wanneer je zaait, je zaaidiepte, de plantafstand, hoeveel je bemest en wanneer je oogst.

Producten gemaakt van veldbonen

Veldbonen worden momenteel al voor veel producten gebruikt. In bakkerijproducten als bijvoorbeeld bokkenpootjes, brood, cake, roze koeken, macarons, muffins, amarettokoekjes, traybakes, banketspijs, imitatiemarsepein en cupcakes. Vleesvervangers waar veldbonen voor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld worstjes, kipstukjes en hamburgers. En dan zijn er nog zuivelvervangers zoals bijvoorbeeld kaas, ijs, yoghurt en mayonaise waar veldbonen in verwerkt worden. Dan heb je nog sportvoeding waar veldbonen in zitten, denk dan aan bijvoorbeeld eiwit-shakes of repen. Als laatste in de categorie hartige snacks en overige producten heb je vegan vlammetjes, tapasvullingen, borrelboontjes, ragout, hummus en pasta. 

De toekomst van de veldboon

Voor de toekomst van de veldboon is het goed om nieuwe rassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziektes zoals schimmels, waarvoor nu nog bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Met als doel: een volledig biologisch geproduceerde veldboon.

Op de scholen zijn verschillende projecten die zich bezighouden met de veldboon. Op de universiteit zijn de studenten bezig met theoretische vragen rond de veldboon. Op Wageningen University hebben studenten veldbonenrassen in kaart gebracht, wat handig is voor toekomstige veldbonenteelt. Vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een student een uitgebreid onderzoek gedaan naar het economische verhaal rond de veldboon. Een student van de Universiteit van Amsterdam heeft de milieu-impact van de Nederlandse veldboon bepaald. De hbo-studenten van Inholland en de mbo-studenten van Vonk hebben producten ontwikkeld met de veldboon. 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?