Nieuw instrument om de kwaliteit van voedingspatroon te meten

attachment-DHD

In Nederland was nog geen manier beschikbaar om de kwaliteit van het voedingspatroon van een persoon te meten. Voor dit doel is de Dutch Healthy Diet index (DHD-index) ontwikkeld.

In het proefschrift The Dutch Healthy Diet Index van Linde van Lee beschrijft ze de ontwikkeling, de evaluatie en mogelijke toepassingen van de DHD-index in Nederland. Van Lee verdedigt vandaag (11 november)  haar promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit.

 

Gebruik

De DHD-index kan gebruikt worden voor het beoordelen van de effectiviteit van voedingsinterventies en het bestuderen van verbanden tussen voeding en gezondheid en het monitoren van de kwaliteit van een voedingspatroon.

 

Richtlijnen Goede Voeding

De DHD-index is opgesteld op basis van de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding. De Richtlijnen zijn gericht op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

 

Componenten

De DHD-index bestaat uit tien componenten: lichamelijke activiteit, het aantal eetmomenten met dranken en voedingsmiddelen met gemakkelijk vergistbare suikers en een hoog gehalte aan voedingszuren, de inname van groenten, fruit, voedingsvezel, vis, verzadigde vetzuren, transvetzuren, natrium en alcohol. Elke component kan een maximale score van 10 punten krijgen.

 

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat de DHD-index, berekend op basis van 24-uurs voedingsnavragen of voedselfrequentievragenlijsten, een waardevol instrument is om de naleving van de voedingsrichtlijnen te beoordelen.

 

Lees verder op Voeding Nu online

'Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers'

Studie brengt voedselbeleid Europese scholen in kaart

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...