Nieuw onderzoek naar cashewnotenallergie onder kinderen

attachment-cashew-noten

Nederland telt steeds meer kinderen met een ernstige allergie voor cashewnoten. Dit probleem is mogelijk groter dan de al langer bekende pinda-allergie. Nieuw onderzoek gaat aantonen hoe vaak de allergie voorkomt en hoe ernstig de reactie erop is.

Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe ernstig kinderen erop reageren. Bovendien willen ze een innovatieve test ontwikkelen waarmee de allergie sneller en veiliger kan worden aangetoond. Zij ontvangen hiervoor een subsidie van 1 miljoen euro van technologiestichting STW.


Allergie in kaart

Nicolette de Jong, universitair docent bij de sector Allergologie van het Erasmus MC en projectleider van de studie, is bijzonder verheugd met de aanzienlijke bijdrage van STW. ‘Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we kinderen en hun ouders veel beter voorlichten over de maatregelen die ze moeten nemen ter voorkoming van een allergische reactie, of over de mogelijke behandeling ervan’, aldus de Jong.

 

Innovatieve test

Op dit moment worden kinderen bij wie vermoed wordt dat zij allergisch zijn voor cashewnoten getest door sterk belastende en mogelijk levensbedreigende onderzoeken. Bij de innovatieve test die de onderzoekers willen ontwikkelen, ondergaat niet langer het kind zelf de allergische reactie, maar wordt de reactie in een reageerbuisje nagebootst met behulp van speciale cellen uit het bloed van het kind.


Eiwitten

In het laboratorium wordt gekeken hoe de speciale cellen in het bloed reageren op verschillende hoeveelheden eiwitten in cashewnoten waarvoor het kind mogelijk allergisch is. De onderzoekers willen uitvinden op welke eiwitten uit cashewnoten kinderen allergisch kunnen reageren en welke eiwitten dan de meest ernstige reacties veroorzaken. Al deze gegevens moeten uiteindelijk leiden tot een soort overzichtstabel.


De onderzoekers zullen 1.600 kinderen bestuderen die deelnemen via Kinderhaven (een dependance van de afdeling Allergologie van Erasmus MC in het Havenziekenhuis), de Reinier de Graaf Groep in Delft en het UMC Groningen.

Lees ook op voedingnu.nl:

Australië en Nieuw-Zeeland gebruiken TNO-methode allergenenvermelding

Immuunsysteem pasgeboren baby’s beter door omega-3-vetzuren


Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...