Nieuw voedingsconcept Insula Dei zorgt voor minder ondervoeding

attachment-IMG-9245

Het nieuwe voedingsconcept van Zorgcentrum Insula Dei dat onder andere bestaat uit meer biologische en streekproducten en een verbeterde ambiance kan voor minder ondervoeding zorgen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Louis Bolk instituut dat aan de bewoners van het zorgcentrum is gepresenteerd.

De onderzoekers van Luis Bolk ondervroegen 105 bewoners van Insula Dei. Bij de nulmeting van het onderzoek was 7,6% van de 105 deelnemende bewoners ondervoed, na het onderzoek was dit nog 4%. Het landelijk gemiddelde van ondervoede ouderen in een verzorgtehuis ligt op 20%, volgens de Gezondheidsraad gemeten in onderzoek in 2011.


Energieverrijkt dieet

Het aantal deelnemende bewoners met een energieverrijkt dieet liep terug van 4,9% naar 0%. Ook de dieetproducten verdwenen. Geen van de deelnemende ouderen hadden extra dieetproducten nodig. Vóór het nieuwe concept was dit 6,1%.


Het verdwijnen van deze speciale diëten is gunstig volgens Yuska Teunissen, facilitair manager van Insula Dei. “Een energieverrijkt dieet is erg duur en wij houden onze bewoners liever gezond met natuurlijke voeding.”


Voedingsconcept

Anderhalf jaar geleden begon Insula Dei met het nieuwe voedingsconcept met biologische en streekproducten. Ook werd de ambiance rond de maaltijden veranderd. Zo werd de warme maaltijd in gangen opgediend in plaats van alles tegelijk. Ook kregen bewoners een geldbedrag om hun eigen broodmaaltijd te kopen.


Onderzoek Louis Bolk instituut

De nulmeting vond plaats op 1 juli 2011. De 105 betrokken bewoners beantwoordden vragen over hun maaltijdbeleving, hun (speciale) dieet en hun BMI. Na 6 maanden werd de tweede meting gehouden en anderhalf jaar na de nulmeting, de eindmeting. 76 bewoners waren uiteindelijke betrokken bij het gehele onderzoek.


Ondervoeding

Van de 23 deelnemende mannen bleek niemand meer ondervoed. Van te voren was dit nog 13%. Gemiddeld zijn de mannen 3kg aangekomen en scoorde ze 1 BMI punt hoger. Van de 83 vrouwen bleef 5% ondervoed, van te voren was dit 6,1%. “Dit hebben we met elkaar bereikt en daar mogen we trots op zijn”, zegt Teunissen.

Cijfers

De nieuwe maaltijd scoorde beter bij bewoners. De smaak ging van een 7,2 naar een 7,4. De presentatie van een 7,4 naar een 7,6. En ook de keuzemogelijkheid ging van een 7,4 naar een 7,6. Dit terwijl het nieuwe menu minder keuzemogelijkheid gaf.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Veelvuldig medicijngebruik beïnvloedt voedingstoestand ouderen

Minister: aandacht voor ondervoeding in zorg onmisbaar

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...