Nieuwe aanbevelingen voor allergeneninformatie verpakkingen

lepels

Beeld door Lucie Liz via Pexels

“Leg allergeneninformatie op etiketten wettelijk vast.” Dat adviseren onderzoekers na een studie over hoe mensen allergeneninformatie op etiketten interpreteren en beoordelen. Meer dan de helft van de deelnemers vond de informatie onduidelijk.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO adviseren om een eenduidige Precautionary Allergy Labeling (PAL)-formulering inclusief grenswaarden wettelijk vast te leggen. PAL staat voor de waarschuwing over allergenen op een verpakking. De meest voorkomende Nederlandse PAL-formuleringen zijn ‘kan pinda bevatten’, ‘kan sporen van pinda bevatten’ en ‘geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt’. Bedrijven kunnen zelf kiezen of zij een PAL aan etiketten toevoegen, hoe ze dit doen is niet wettelijk vastgelegd. 

Minder risico

De onderzoekers adviseren dit wel te doen naar aanleiding van een tweedelige studie, waarin deelnemers (met of zonder voedselallergie) verschillende etiketten bestudeerden. In het eerste experiment interpreteerden en beoordeelden ze drie etiketten: zonder waarschuwing, met PAL en met het allergeen als ingrediënt. Tijdens experiment 2 gebruikte het onderzoeksteam dezelfde verpakkingen, maar dan met de meest voorkomende PAL-formuleringen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de deelnemers de verpakkingsinformatie onduidelijk vonden. Deelnemers kenden ook minder risico toe aan een etiket met PAL-formulering, dan aan een etiket waarop het allergeen als ingrediënt stond vermeld. 

Ernstige gevolgen

Dit is mogelijk problematisch, vertelt Dr. Bregje Holleman, Hoofddocent Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, in het persbericht. Bij kruisbesmetting kan een grote hoeveelheid van een allergeen per ongeluk in een product terechtkomen. Dat heeft voor iemand met een voedselallergie mogelijk ernstige gevolgen. Holleman beschrijft een oplossing: “Uit ons onderzoek blijkt dat ‘kan bevatten’ de beste formulering is. Deze aanbeveling zou op Europees niveau wettelijk vastgelegd moeten worden.”

Grenswaarde

Naast een duidelijke PAL-formulering is het volgens dr. Marty Blom, onderzoeker bij TNO, ook van belang om een grenswaarde vast te leggen voor de PAL. Producenten moeten dan bij een bepaalde hoeveelheid van een allergeen verplicht een PAL toevoegen. “Voor producenten en patiënten zou een duidelijke grens voor het plaatsen van de PAL veel helderheid betekenen, waarbij ze niet ieder hun eigen risico-inschatting hoeven te doen over de betekenis, en weer waarde geven aan de PAL-waarschuwing op een product”, aldus Blom in het persbericht.

Meer informatie over het onderzoek, de methoden en resultaten vind je hier.

Lees ook
Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Allemaal aan  de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Allemaal aan de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Accenten binnen het voedingsonderzoek verschuiven. Daar zijn veel voorbeelden van. Deze trends worden mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in aangrenzende wetenschapsgebieden en technologieën. Deskundigen spraken hierover op een bijeenkomst in Baarn over leefstijl, voeding en brein.

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...