NVWA: pas op voor DNP in afslankmiddelen

capsules

Beeld: Pietro Jeng via Pexels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van DNP in afslankmiddelen op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben.

Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Dergelijke producten worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web. Op basis van de aanwijzigingen over DNP roept de NVWA alvast op om dergelijke producten niet te kopen of te gebruiken.

2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas, schrijft de NVWA in het persbericht. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Dit gebeurde meerdere keren in onder andere Nederland, waarop de NVWA ook in 2015 en 2017 waarschuwde voor de stof. In 2017 bracht het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de NVWA een risicobeoordeling uit over de schadelijkheid van DNP voor de volksgezondheid.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
NVWA: kwaliteit olijfolie voldoet aan eisen

NVWA: kwaliteit olijfolie voldoet aan eisen

Bijna alle door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzochte monsters extra kwaliteit olijfolie voldoen aan de kwaliteitseisen.De voedselautoriteit analyseerde 55 monsters. Bij drie daarvan constateerde de NVWA “geringe afwijkingen. De NVWA voerde het onderzoek uit in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Olijfolie...