Oerdieet: beter voor hart en vaten of toch niet

attachment-Ct-scan-mummie

Jagers uit de oudheid, ofwel de oermensen, hadden waarschijnlijk net als miljoenen mensen van nu last van verstopte slagaders. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat in het tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Er wordt geconcludeerd dat plaquevorming, waardoor bloedstolsels, hartaanvallen en beroertes kunnen ontstaan, niet alleen een gevolg hoeft te zijn  van te vette voeding of bankhanggedrag.

Voor het onderzoek werden CT-scans uitgevoerd van 137 mummies uit vier verschillende continenten, waarvan de ouderdom verspreid was meer dan 4000 jaar. Het onderzoek betrof mummies van ‘gewone’ mensen met verschillende diëten en die leefden in verschillende klimaten.

 

Mummies met aderverkalking

De onderzoekers vonden plaquevorming in elke bestudeerde populatie.  In het algemeen vonden zij duidelijke atherosclerose in 34 procent van de bestudeerde mummies. De verkalking van slagaders was meer uitgesproken in de mummies die ouder waren op het moment van overlijden. Atherosclerose kwam even vaak voor bij vrouwelijke als mannelijke mummies.

 

‘Het is de leeftijd’

De bevindingen vormen een belangrijke wending aan ons begrip van atherosclerotische vaatziekte, vinden de onderzoekers. Dat de moderne leefstijl de ontwikkeling van een plaque kan versnellen is duidelijk. Maar de ziekteprevalentie in heel de menselijke geschiedenis laat zien dat plaquevorming mogelijk een verband kan hebben met inflammatie en veroudering.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezond ouder worden door oervoeding

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...