Onderzoek: “Lessen over voeding moeten in curriculum basisscholen”

appel kind

Om het eten van groente en fruit onder Nederlandse basisscholieren te bevorderen bestaan er lesprogramma’s over gezonde voeding. Deze programma’s kunnen een positief effect hebben op hoe gezond kinderen eten. Angeliek Verdonschot van Wageningen University & Research deed hier onderzoek naar.

Drie op de vier Nederlandse basisscholieren (tussen 9 en 11 jaar oud) eet te weinig groente, vier op de vijf te weinig fruit. Om dat te verbeteren, kunnen Nederlandse scholen meedoen aan lesprogramma’s over gezond eten: EU-Schoolfruit en Smaaklessen. Verdonschot onderzocht hoe effectief deze programma’s zijn.

Verdonschot keek mee met Smaaklessen op vijftien scholen. Smaaklessen bestaan uit vijf lessen met experimenten, koken, proeven en huiswerk met de ouders. Voor de evaluatie gebruikte Verdonschot een beoordelingsmodel van de University of Newcastle (Australië), waaraan ze naast WUR promoveerde. Daarnaast onderzocht Verdonschot het effect van EU-Schoolfruit in combinatie met Smaaklessen op gezond eetgedrag van kinderen. De lespakketten bleken van hoge kwaliteit, al hing het effect op het eetgedrag van leerlingen af van de school. Op scholen zonder beleid voor gezond eten als norm (zoals geen koekjes in de pauze) aten kinderen na deelname aan EU-Schoolfruit meer groente en fruit dan kinderen die niet aan het programma meededen. Ook kinderen bij wie thuis minder gelet wordt op gezond eten, aten gezonder na deelname aan EU-Schoolfruit en Smaaklessen.

Verdonschot vindt dat lessen over gezonde voeding een plek moeten krijgen in het vaste curriculum van basisscholen. Ook zou er volgens haar meer maatwerk moeten komen en zou het goed zijn als het lespakket de ouders erbij betrekt.

Bron: Resource

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Pointer en DUO Onderzoek & Advies bevroegen leerkrachten en schoolleiders om meer te weten te komen over hoe kinderen eten op school. Waar een groot deel van de kinderen vroeger naar huis ging tussen de middag, blijkt het (kort) lunchen op school inmiddels op grote schaal te zijn toegenomen: 8 op de 10 schoolleiders geven aan dat hun school een continurooster...

Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

49 producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon dongen mee naar de Gezonde Innovatie Awards. Voor de derde keer reiken Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team deze complimentenprijs uit. Consumenten en de vakjury kozen hun favorieten uit de initiatieven van kleine ondernemers tot grote supers en uit gezondere producten, bijvoorbeeld...

Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Een groot deel van de Nederlandse ouders zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs.