Onderzoek: vitamine D-suppletie en effect op spieren

attachment-spieren

Vitamine D-suppletie zou effectief zijn in het verbeteren van de skeletspierfunctie. Dit concludeerden onderzoekers van de Newcastle Universiteit in Groot Brittannië. Ze onderzochten het verband tussen vitamine D-niveaus en spierefficientie.

Mogelijk verklaren de  bevindingen de lichamelijke vermoeidheid die vaak voorkomt bij patiënten met een vitamine D-deficiëntie. Volgens de onderzoekers zou dit voor veel mensen gevolgen kunnen hebben.

 

Vitamine D-deficiëntie en vermoeidheid

De suboptimale mitochondriale functie is betrokken bij verschillende aandoeningen waarbij vermoeidheid een opvallend kenmerk is. Vitamine D-deficiëntie is een erkende oorzaak van vermoeidheid en myopathie. Het doel van deze longitudinale studie was om de effecten van cholecalciferoltherapie (vitamine D-therapie) op de mitochondriale oxidatieve functie van het skelet te onderzoeken, bij mensen met symptomen van een vitamine-D-tekort.

 

Cholecalciferoltherapie

Het onderzoek betrof twaalf symptomatische deelnemers met een ernstig vitamine D-tekort. De metingen, die ook op celniveau werden gedaan, werden vóór en na behandeling met cholecalciferol uitgevoerd.

Alle patiënten die een cholecalciferoltherapie volgden, meldden minder vermoeidheid te merken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Lage vitamine D niveaus verhogen mogelijk risico op diabetes mellitus type I

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...