Ploumen: ‘Convenant plantaardige eiwitten speelt sleutelrol in voedselzekerheid’

attachment-zaaien-plant

Nederlandse voedselproducenten en experts willen plantaardige eiwitten beter op de kaart zetten. Daarom richten ze het Convenant Plantaardige Eiwitten op.

Tijdens de Nationale Voedseltop in Den Haag zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst die moet leiden tot meer consumptie van plantaardige eiwitten.

Dit convenant draagt bij aan het verwezenlijken van meerdere Sustainable Development Goals, de ontwikkelingsagenda van de VN voor 2015 tot 2030. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken hebben dit convenant ondertekend.

Niet duurzaam

“De aarde kan de vraag naar dierlijke eiwitten, zoals in vlees, niet meer aan. De productie kost te veel water en put de bodem uit”, vertelt Ploumen.

Voedselzekerheid

Ook vertelt de bewindsvrouw dat te veel mensen in de wereld honger lijden en de wereldbevolking elke dag stijgt, waardoor de vraag naar voedsel ook toeneemt.

“Door samen te werken aan beschikbaarheid van duurzamere, plantaardige eiwitten kan de Nederlandse voedingssector een sleutelrol spelen in de toekomstige voedselzekerheid. Dit convenant speelt daarin een cruciale rol.”

Het Planeet

Deze samenwerking is een initiatief van brancheorganisatie Het Planeet, het platform voor duurzame eiwitten. “Nederland is een koploper op het gebied van plantaardige eiwitten. Deze nieuwe samenwerking moet die positie versterken”, reageert MVO Nederland op het convenant.

Deze samenwerking draait niet alleen om Nederland, maar bijvoorbeeld ook om ontwikkelingslanden. “Partijen ontwikkelen projecten om aan de eiwitbehoeften tegemoet te komen in landen waar er schaarste aan is, en werken aan een betere balans daar waar overconsumptie plaatsvindt van (met name) dierlijke eiwitten”, aldus MVO Nederland.

Lokale eetculturen

Verder wordt ook benoemd dat de producten van plantaardige eiwitten moeten aansluiten op verschillende eetculturen.

“Om de consumptie van plantaardige eiwitten een succes te maken moeten de producten aansluiten bij de lokale eetculturen. In India zitten ze niet te wachten op een vegetarische gehaktbal”, zo geeft Henk Schouten van Schouten Europe aan. Schouten Europe is ook betrokken bij deze samenwerking.

Partijen

De betrokken partijen bij deze samenwerking zijn: De brancheorganisatie Het Planeet, Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, IUCN NL, Natuur en Milieu, FNV, Vrije Universiteit Amsterdam, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische 

Lees ook
Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen Eiwitmeter

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft op de website een gratis online Eiwitmeter beschikbaar gesteld. Deze tool geeft informatie over hoeveel eiwitten iemand dagelijks nodig heeft, ook bij herstel na ziekte of na een operatie.

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...