Ploumen: ‘Convenant plantaardige eiwitten speelt sleutelrol in voedselzekerheid’

attachment-zaaien-plant

Nederlandse voedselproducenten en experts willen plantaardige eiwitten beter op de kaart zetten. Daarom richten ze het Convenant Plantaardige Eiwitten op.

Tijdens de Nationale Voedseltop in Den Haag zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst die moet leiden tot meer consumptie van plantaardige eiwitten.

Dit convenant draagt bij aan het verwezenlijken van meerdere Sustainable Development Goals, de ontwikkelingsagenda van de VN voor 2015 tot 2030. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken hebben dit convenant ondertekend.

Niet duurzaam

“De aarde kan de vraag naar dierlijke eiwitten, zoals in vlees, niet meer aan. De productie kost te veel water en put de bodem uit”, vertelt Ploumen.

Voedselzekerheid

Ook vertelt de bewindsvrouw dat te veel mensen in de wereld honger lijden en de wereldbevolking elke dag stijgt, waardoor de vraag naar voedsel ook toeneemt.

“Door samen te werken aan beschikbaarheid van duurzamere, plantaardige eiwitten kan de Nederlandse voedingssector een sleutelrol spelen in de toekomstige voedselzekerheid. Dit convenant speelt daarin een cruciale rol.”

Het Planeet

Deze samenwerking is een initiatief van brancheorganisatie Het Planeet, het platform voor duurzame eiwitten. “Nederland is een koploper op het gebied van plantaardige eiwitten. Deze nieuwe samenwerking moet die positie versterken”, reageert MVO Nederland op het convenant.

Deze samenwerking draait niet alleen om Nederland, maar bijvoorbeeld ook om ontwikkelingslanden. “Partijen ontwikkelen projecten om aan de eiwitbehoeften tegemoet te komen in landen waar er schaarste aan is, en werken aan een betere balans daar waar overconsumptie plaatsvindt van (met name) dierlijke eiwitten”, aldus MVO Nederland.

Lokale eetculturen

Verder wordt ook benoemd dat de producten van plantaardige eiwitten moeten aansluiten op verschillende eetculturen.

“Om de consumptie van plantaardige eiwitten een succes te maken moeten de producten aansluiten bij de lokale eetculturen. In India zitten ze niet te wachten op een vegetarische gehaktbal”, zo geeft Henk Schouten van Schouten Europe aan. Schouten Europe is ook betrokken bij deze samenwerking.

Partijen

De betrokken partijen bij deze samenwerking zijn: De brancheorganisatie Het Planeet, Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, IUCN NL, Natuur en Milieu, FNV, Vrije Universiteit Amsterdam, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding

Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...

Plantaardig alternatief  zout(er), klopt dat wel?

Plantaardig alternatief zout(er), klopt dat wel?

Vlees-, vis- en zuivelvervangers zijn duurzamer én gezonder dan de dierlijke variant, maar ze hebben een imagoprobleem. Sleutelfactor hierin is de consument, die vlees vaak als natuurlijker en daarom gezonder ziet. Onterecht, stelt sociaal wetenschapper Christopher Bryant in een review.