Pluimvee nu ook op stal in België

attachment-geen-afbeelding-vmtfood-be

Professionele pluimveehouders moeten na een besluit van de minister van Landbouw Willy Borsus (MR) in heel België hun pluimvee op stal houden of in de buitenlucht afschermen met netten.

 “Het betreft hier voorzorgsmaatregelen aanbevolen door het FAVV dat de situatie op de voet volgt. Deze maatregelen worden ondersteund door de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren”, aldus de minister van Landbouw Willy Borsus in een persbericht van het FAVV. “Ik herinner eraan dat nog geen enkele uitbraak van vogelgriep is vastgesteld op ons grondgebied. Ik wil ook de consument geruststellen. Er is geen enkel risico voor het consumeren van gevogelte. Pluimveeproducten kunnen in alle veiligheid geconsumeerd worden”. 

Derde uitbraak in Nederland

Het besluit volgt op een derde uitbraak van vogelgriep in Nederland. Ook speelde een rol dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk het virus verspreiden. Het gaat vooralsnog om een voorzorgsmaatregel, omdat in België tot vandaag nog geen uitbraak van vogelgriep vastgesteld. De afschermplicht was al van kracht voor pluimveebedrijven in gebieden met veel wilde vogels.

Diverse maatregelen

Daarnaast moeten pluimveehouders nog verschillende andere maatregelen in acht nemen. Zo moeten voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren ontsmet worden na een transport en mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels. Pluimvee moet ook binnen gevoederd worden. Verzamelingen en markten mogen enkel onder voorwaarden plaatsvinden.

Bezoek risicogebieden

Om de introductie van het virus in België te voorkomen, is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels worden gehouden bovendien verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat in de vier voorafgaande dagen in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland of in het Verenigd Koninkrijk en in heel Nederland.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...