‘Postmenopauzale vrouwen moeten vitamine D en calcium slikken’

attachment-three-older-women-smiling

Vrouwen in de postmenopauzale fase die hormoontherapie krijgen zouden daarbij  extra calcium en vitamine D moeten slikken. Dit suggereren onderzoekers in een hormoononderzoek dat onlangs is gepubliceerd in de Journal of The North American Menopause Society.

Bijna 30.000 postmenopauzale vrouwen namen deel aan de hormoonstudie. Een deel van de vrouwen slikten extra calcium (1.000 milligram per dag) en vitamine D (400 IE per dag) en een ander deel van de vrouwen kregen placebo's. Alle vrouwen gebruikte hormonen. Zo waren er vrouwen die die oestrogeen in combinatie met progestageen namen, vrouwen die alleen oestrogeen namen en zij die placebohormoon namen. De onderzoekers namen een heupfractuur als uitkomstmaat. Ze keken of er een verschil was tussen vrouwen die hormonen en supplementen gebruikten, alleen hormonen slikten of geen van beide namen.

 

Beschermd tegen heupfracturen

De supplementen (met calcium en vitamine D) en de hormonen hebben een synergistisch effect. Vrouwen die beide therapieën kregen waren veel beter beschermd tegen heupfracturen dan vrouwen die of alleen supplementen slikten of alleen hormonen kregen. Het nemen van supplementen alleen was niet significant beter dan het niet nemen van supplementen en hormonen. Het voordeel van hormoontherapie was sterk bij vrouwen die een totale calciuminname (supplementen plus voeding) van meer dan 1200 milligram per dag hadden.

 

Hormonen versus supplementen

Ook was het voordeel van een hogere inname van vitamine D sterker vergeleken met vrouwen dit minder vitamine D slikten. Uit de studie blijkt dat per jaar 11 van de 10.000 vrouwen een heupfractuur kunnen krijgen als zowel hormonen als vitamine D worden geslikt. 18 per 10.000 vrouwen zullen per jaar een heupfractuur krijgen als er alleen hormonen worden geslikt en 25 op de 10.000 vrouwen zullen per jaar een heupfractuur krijgen als ze alleen supplementen slikken en 22 vrouwen als geen van beide therapieën worden toegepast.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer risico op chronische ziekten voor depressieve postmenopauzale vrouwen

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...