Alcoholgebruik jongeren moet verder naar beneden

Alcohol drinken_pixabay

Foto: Pixabay

Jongeren drinken minder alcohol en beginnen er later mee. Dat is goed nieuws, maar uit onderzoek van Pointer blijkt dat er moet nog meer gebeuren. “Er gaan nog steeds zes kinderen per jaar dood aan alcoholintoxicatie.”

Uit cijfers van Trimbos blijkt dat jongeren minder drinken ten opzichte van een aantal jaar geleden. In 1999 dronken jongeren op de leeftijd van 12,3 voor het eerst alcohol, in 2019 was dit 13,3 jaar. Ook daalde het aantal jongeren dat de afgelopen maand alcohol dronk ruim de helft in 1999 naar ruim een kwart in 2019. Ook het binge-drinken (5 glazen of meer) halveerde. In 2019 gold dit voor 18,5 procent van de jongeren.

Zorgen gezondheidsdeskundigen

De cijfers tonen dus een verbetering maar gezondheidsdeskundigen maken zich nog steeds grote zorgen. Pointer spreekt kinderarts Nico van der Lely, die sinds kort hoogleraar in België is en de man achter de twaalf alcoholpoli’s voor jongeren in Nederland. Hij zegt dat er ieder jaar minstens zes kinderen per jaar dood gaan door alcoholintoxicatie.

Jongeren drinken tegenwoorden volgens Van der Lely vooral sterke drank. Dat heeft hele andere effecten dan bier wat ze vroeger vooral dronken. Daarnaast voelen jongeren vaak niet dat ze dronken worden en gaan in één keer out. “En dan zie ik in het ziekenhuis natuurlijk alleen maar het puntje van de ijsberg. Het is ook schadelijk als je 2 keer per week veel drinkt en net niet omvalt.”

Veranderen drinkcultuur

Van der Lely denkt dat de Nederlandse drinkcultuur moet veranderen. Jongeren worden overal met alcohol geconfronteerd. Thuis, op de sportclub en met name op sociale media. "Die hele generatie staat bloot aan video’s en reclameboodschappen waarin alcohol wordt aangeprezen en we beschermen ze veel te weinig.”

STIVA-directeur Peter de Wolf zegt tegen Pointer dat alcoholproducenten zich in hun reclames juist niet op jongeren richten en zich juist inzetten tegen alcoholmisbruik. Zo zijn ze in gesprek met sociale media-platforms om daar de drinkcultuur te veranderen. “Wij zijn voor verantwoord alcoholgebruik. Daarom hebben we ons bijvoorbeeld ook uitgesproken tegen een programma als Oh Oh Cherso, waarin het overmatige wordt gepromoot en verheerlijkt.”

Lees meer over dit onderwerp op Pointer.

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Volgende week geven 120 koks in het hele land een kookles in groep 6, 7 of 8. Door deze kooklessen leren kinderen in het hele land over smaak en eten. Ook leren ze hoe je gezonde producten in gerechten kunt verwerken.

Inschrijving Gezonde Smikkelweken voor BSO’s geopend

Inschrijving Gezonde Smikkelweken voor BSO’s geopend

De inschrijving voor de 3e editie van de Gezonde Smikkelweken is van start gegaan. De Gezonde Smikkelweken zijn bedoeld om kinderen van 4 tot 12 jaar op BSO’s bewust te maken van gezond eten. Organisator Stichting Spoony roept BSO’s in Nederland op om aan het begin van de zomervakantie mee te doen met het geheel verzorgde programma vol gezonde en duurzame...

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.