Prof. Fred Brouns: 'Eet groente, fruit én volkoren’

Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker. Zelfs nog sterker dan groenten en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het wetenschappelijk congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum recent organiseerde als onderdeel van de EU-campagne “Brood uit Europa. Goed verhaal”.

Volgens dagvoorzitter emeritus prof. dr. Fred Brouns van Maastricht University is er in de wetenschappelijke literatuur geen enkele onderbouwing voor het negatieve imago dat brood soms heeft. De boodschap voor consumenten is volgens hem: ‘Eet meer groenten, fruit én volkoren.’ Aan bod op het congres kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

FODMAP

Volgens spreker prof. dr. Gerd Bouma, MDL-arts in Amsterdam UMC, is de rol van gluten bij glutensensitiviteit steeds minder overtuigend en spelen bij een deel van de patiënten juist FODMAP's een belangrijke rol. Diëtist Jenny Brouns en onderzoeker Daisy Jonkers van Maastricht UMC+ vertelden tijdens een workshop over hun ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

Stoelgang

Prof. dr. Lisbeth Mathus-Vliegen, MDL-arts in Amsterdam UMC ging in op de effecten van (graan)vezels op de stoelgang en een lager risico op ziektes zoals coronaire hartziekten en mogelijk dikke darmkanker.

Tenslotte sprak prof. dr. Pieter van 't Veer van Wageningen University & Research over de effecten van een plantaardige voeding en noemde granen 'het groene vlees'!

Het volledige congresverslag is te ontvangen via de nieuwsbrief van het Nederlands Bakkerij Centrum.

 
 

Wil je meer weten over de rol van koolhydraten in de voeding, kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres.

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Zo past pizza wel in de schijf van vijf’

‘Zo past pizza wel in de schijf van vijf’

Hoe maak je een gezonde, voedzame pizza die niet als een blok op de maag ligt? Deegprofessor Marcel Losekoot van De Pizza Academy in De Bilt zet op een rij hoe pizzabakkers en consumenten wel degelijk pizza kunnen maken die gezond is.

In de praktijk

In de praktijk

Vermoeid zit ik achter mijn laptop. Tussen het beantwoorden van de stroom aan mailtjes, een appje van het thuisfront, en het bijwerken van de agenda door, kijk ik even vlug naar de rapportage van mijn klanttevredenheidsonderzoek. Gelukkig, nog steeds scoor ik een ruime voldoende. Dat is uiteindelijk waarom ik als diëtist ben gaan werken, om cliënten...

Online tool matcht consumenten aan passende voedingsexperts

Online tool matcht consumenten aan passende voedingsexperts

Om Nederlanders zo goed mogelijk te begeleiden naar passende hulp op het gebied van een gezonde leefstijl, introduceert Gezondeten.nl een gratis matching tool. Deze online tool matcht consumenten met de voor hen passende voedingsexpert.