Prof. Fred Brouns: 'Eet groente, fruit én volkoren’

brood

Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker. Zelfs nog sterker dan groenten en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het wetenschappelijk congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum recent organiseerde als onderdeel van de EU-campagne “Brood uit Europa. Goed verhaal”.

Volgens dagvoorzitter emeritus prof. dr. Fred Brouns van Maastricht University is er in de wetenschappelijke literatuur geen enkele onderbouwing voor het negatieve imago dat brood soms heeft. De boodschap voor consumenten is volgens hem: ‘Eet meer groenten, fruit én volkoren.’ Aan bod op het congres kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

FODMAP

Volgens spreker prof. dr. Gerd Bouma, MDL-arts in Amsterdam UMC, is de rol van gluten bij glutensensitiviteit steeds minder overtuigend en spelen bij een deel van de patiënten juist FODMAP's een belangrijke rol. Diëtist Jenny Brouns en onderzoeker Daisy Jonkers van Maastricht UMC+ vertelden tijdens een workshop over hun ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

Stoelgang

Prof. dr. Lisbeth Mathus-Vliegen, MDL-arts in Amsterdam UMC ging in op de effecten van (graan)vezels op de stoelgang en een lager risico op ziektes zoals coronaire hartziekten en mogelijk dikke darmkanker.

Tenslotte sprak prof. dr. Pieter van 't Veer van Wageningen University & Research over de effecten van een plantaardige voeding en noemde granen 'het groene vlees'!

Het volledige congresverslag is te ontvangen via de nieuwsbrief van het Nederlands Bakkerij Centrum.

 
 

Wil je meer weten over de rol van koolhydraten in de voeding, kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres.

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Lees ook
Volkorenbrood steeds populairder bij Nederlandse consument

Volkorenbrood steeds populairder bij Nederlandse consument

Volkorenbrood blijft populair in Nederland. Voor het zesde jaar op rij groeit het aantal Nederlanders dat voor deze broodsoort kiest. Van 38 procent in 2016 tot 47 procent in 2021. Dat meldt Nederlands Bakkerij Centrum op basis van recent onderzoek van Gfk.

Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Minder verspilling dankzij liefhebbers van kapjes of kontjes

Consumenten die de kapjes en kontjes van het brood eten gooien tot drie keer minder brood weg. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar broodverspilling. Volgens het Voedingscentrum gooien deze consumenten ook minder ander voedsel weg. Het zijn vooral ouderen die de kapjes en kontjes eten. “We zien in het onderzoek dat de meeste...