Professionals over de rol van zuivel in de voeding

attachment-Melk

‘Twee porties zuivel passen heel goed in een gezond en duurzaam voedingspatroon, mits verantwoord geproduceerd.’ Dat waren de sprekers, tijdens de bijeenkomst Voeding Nu Basics Zuivel, die gisteren plaatsvond in de Yakult fabriek in Almere, het met elkaar eens.

De bijeenkomst trok zowel gewichtsconsulenten en diëtisten (in opleiding). Gertjan Schaafsma van de WUR en zuivelfan, beet het spits af met zijn lezing over basiskennis rond zuivel in de voeding. Hij maakte het publiek duidelijk dat veel beweringen, zoals in het boek de Voedingszandloper, niet waar zijn. Schaafsma wijst er op dat melk juist de obesitasepidemie, het risico op hart- en vaatziekten, het metabool syndroom, diabetes mellitus, de bloeddruk, osteoporose, kanker en de ziekte van Crohn gunstig kan beïnvloeden.

 

Een goede bijdrage

Het is bekend dat zuivel voor 60 procent bijdraagt aan de aanbevolen calciuminname, verder komt 40 procent van de aanbevolen dagelijkste hoeveelheid vitamine B2 uit zuivel. Halfvolle melk heeft een gunstige dichtheid ten opzichte van de hoeveelheid energie die het levert, maar ook de kwaliteit van deze dierlijke eiwitten ligt hoger dan die van de plantaardige, bracht Schaafsma verder naar voren.

 

Duurzaam

Corné van Dooren, van het Voedingscentrum, ging tijdens zijn lezing in op de effecten van de consumptie van zuivel op het milieu. Hij haalde naar voren dat Nederlanders steeds meer zuivel zijn gaan eten en drinken. ‘We eten ook steeds meer van de vette variant en verborgen zuivel in bijvoorbeeld taart en koek.’ Toch wordt er ook veel melk door het gootsteenputje gespoeld. Deze verspilling in combinatie met de hoeveelheid energie en ruimte die nodig is om kaas te produceren zouden ervoor zorgen dat zuivel een slechte invloed heeft op het broeikaseffect. ‘Maar als het verantwoord geproduceerd wordt, past bij voorkeur de magere vloeibare variant van zuivel in een gezond en duurzaam voedingspatroon’, aldus de kennisspecialist.

 

Diëtiste Nienke ten Hoor, voegde in haar lezing nog toe dat de verzadiging van zuivel volgens haar opweegt tegen de vetfobie die bij veel mensen bestaat als het om zuivel gaat. Het publiek leek het met haar eens te zijn.

 

Klik hier voor een verslag van een van de deelnemers over bijeenkomst in de Yakultfabriek.

In het decembernummer van Voeding Nu zal een uitgebreider artikel te vinden zijn.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...