Radboudumc betaalt een week lang btw op gezonde voeding in restaurant

Gezonde voeding (unsplash)

Het Radboudumc betaalt deze week de btw op volledig gezonde voeding in het restaurant en roept tegelijkertijd de politiek op om meer vaart te zetten achter de plannen om groente en fruit btw-vrij te maken. Daarmee wil het ziekenhuis het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen.  

“Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor hun gezondheid”, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. “Ik vind daarom dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het BTW tarief op verse groenten en fruit, gezonde voeding moet snel echt goedkoper.”

Appels en prei BTW-vrij

Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt het Radboudumc een week lang zelf de BTW op het volledig gezonde aanbod in het restaurant van het ziekenhuis. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. De actie, getiteld ‘Appels en prei BTW-vrij’, vindt plaats in de week van 30 mei tot en met 6 juni.

“De richtlijnen voor goede voeding en richtlijnen voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor ons gezondere assortiment; deze zijn gebaseerd op het terugbrengen van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals o.a. kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten”, vertelt Dr. Manon van den Berg, diëtiste en themaleider Voeding. “Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessional.”

Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle ziekenhuizen in 2030 een volledig gezond voedingsaanbod moeten hebben. Het Radboudumc behaalde deze doelstelling dit jaar al. Samen met 11 andere ziekenhuizen heeft het Radboudumc de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’ getekend, waarin ze verklaart in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Sinds 14 februari 2022 voldoet het umc aan de richtlijnen zoals vastgesteld in het project ‘Goede voeding proef je’.

Lees ook
Kabinet streeft naar btw-verlaging groente en fruit in 2024

Kabinet streeft naar btw-verlaging groente en fruit in 2024

Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Hiervoor wil het kabinet het onderzoek naar de uitvoerbaarheid hiervan begin 2023 afronden. Dat meldden de staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Rijk (Financiën) dinsdag 5 juli in een brief aan de Tweede Kamer.

Veggipedia lanceert platform over groenten en fruit voor voedingsprofessionals

Veggipedia lanceert platform over groenten en fruit voor voedingsprofessionals

Veggipedia, het platform voor informatie over groenten en fruit, start met een speciale omgeving voor professionals werkzaam op het gebied van voeding en voedingseducatie. Met het platform wil Veggipedia goede, betrouwbare en actuele informatie en materialen over groenten en fruit bieden om hun cliënten, patiënten en leerlingen te informeren.

Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Interventies in supermarkt effectief voor hogere verkoop biologische groente

Door biologische groente en fruit bij elkaar te leggen kan de verkoop met 60% stijgen, blijkt uit een 10-weekse pilot in twee supermarkten in Brabant, uitgevoerd door BioNederland en het GroentenFruit Huis. De pilot dient als testcase voor de Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’.

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief