'Reductie van zout verhoogt kans op hart- en vaatziekten'

attachment-zout-plaatje

Een recente studie, die de resultaten van 167 onderzoeken bundelde, laat zien dat mensen met een lage natriuminname meer verhoogde risicofactoren op hart- en vaatziekten hebben, dan mensen met een hoge natriuminname.

Een nieuwe overzichtsstudie laat zien dat een lage zoutinname de gehaltes van triglyceride, cholesterol en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verhoogt. Het onderzoek is 9 november in het American Journal of Hypertension gepubliceerd.


Verlaagde bloeddruk maar verhoogd cholesterol

De onderzoekers vergeleken de resultaten van 167 studies naar natriumrijke diëten en natriumarme diëten. Ze concluderen dat de reductie van zout de bloeddruk bij mensen met een normale of hoge bloeddruk verlaagt. Maar tegelijkertijd toont de studie dat dit gepaard gaat met een aanzienlijke stijging van het cholesterolgehalte, het triglyceridegehalte, het enzym renine (betrokken bij het reguleren van de bloeddruk) en de hormonen noradrenaline en adrenaline (deze hebben invloed op de bloeddruk en hartslag).


Zoutreductie toepassen?

Het is volgens de onderzoekers dan ook de vraag of een verminderde inname van natrium effectief is om gezondheidswinst te behalen. Deze vraag is onopgelost. De positieve gezondheidseffecten van minder natriuminname (verlaagde bloeddruk), zijn relatief laag als gekeken wordt naar de negatieve effecten.

Lees ook op voedingnu.nl:

Brood met de helft minder zout wordt gegeten

Genen reguleren hoge bloeddruk

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...