RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Hamburger en appels

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

In het Preventieakkoord uit 2018 staat het streven om het niveau van overgewicht in 2040 weer op dat van 1996 te hebben. Om dit streven te halen, zijn de huidige maatregelen uit het akkoord onvoldoende, zo stelde het RIVM vast. Het stelde daarom samen met diverse universiteiten en kennisorganisaties de volgende tien aanvullende maatregelen op:

  1. Het invoeren van suikertaks op suikerhoudende dranken;
  2. Het afschaffen van BTW op producten uit de Schijf van Vijf;
  3. Alleen alcohol verkopen bij slijterijen;
  4. True pricing (kosten voor gezondheid en milieu doorrekenen in de prijs van voeding) toepassen;
  5. Extra belasting heffen op ultra-bewerkt voedsel;
  6. Overal gratis water serveren in de horeca;
  7. Een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht voor beweging op de werkplek;
  8. Het aandeel marketing van producten binnen de Schijf van Vijf verhogen en marketing van producten buiten de Schijf van Vijf verbieden;
  9. Het aantal fastfoodverkooppunten in gemeentes verminderen;
  10. Een verbod op snoepautomaten in publieke plekken.

 De extra maatregelen zijn hard nodig, zo stelt het RIVM. Jaarlijks sterven er 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ook het Voedingscentrum wijst op de noodzaak van de aanvullende maatregelen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Het verschijnen van het RIVM-rapport valt samen met het verschijnen van een ander rapport, van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Deze raad pleit in dit rapport eveneens voor een overheid die meer doet om ongezond eetgedrag tegen te gaan en gezonde keuzes te bevorderen.

Lees ook
Schooltuin, samen eten of koken helpt

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Gezond en duurzaam eten is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. De effectiviteit van voedselonderwijs wordt vergroot door kennis te combineren met vaardigheden, zoals eten bereiden, proeven, samen eten of tuinieren in de schooltuin, en het betrekken van ouders hierbij.

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.