RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Vlees_rundvlees_Pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Het onderzoek van het RIVM vond plaats onder ruim 1800 jongvolwassenen. RIVM: “Vooral het verlaten van het ouderlijk huis om alleen of met huisgenoten te gaan wonen, kan volgens hen invloed hebben op hun vleesconsumptie. Dit komt door een verandering in sociale omgeving en meer onafhankelijkheid.”

Redenen vleescomsumptie

De jongeren gaven in het onderzoek ook hun redenen om wel vlees te blijven eten. Ze noemden hierbij vooral smaak, hoge prijzen van alternatieven voor vlees en gewoonte. Ook de redenen om minder vlees te eten  werden genoemd. Dit waren zorgen over het milieu en dierenwelzijn, ook kunnen genieten van kleinere porties vlees en geld besparen.

Strategie voor minder vlees eten

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens het RIVM helpen bij de ontwikkeling van strategieën om de vleesconsumptie van jongvolwassenen te verminderen. Een gecombineerde aanpak is volgens het RIVM hierbij het meest effectief. Gedacht wordt aan het verkleinen van de portiegrootte van vleesproducten, een lagere prijs en een beter aanbod van alternatieven voor vlees.

Bron: RIVM

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).