RIVM: Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen

Zout_Pexels

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020-2021 dagelijks genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.

In het onderzoek is gekeken naar hoeveel jodium volwassen mensen binnenkrijgen die hebben meegedaan aan het Lifelines cohort, een gezondheidsonderzoek in Noord-Nederland. Daaruit blijkt dat de helft van de vrouwen meer dan 159 microgram jodium per dag binnenkreeg. De helft van de mannen kreeg 207 microgram binnen. De kans op gezondheidsproblemen is klein als de helft van de bevolking meer dan 150 microgram binnenkrijgt. Dat mensen genoeg jodium binnenkrijgen, is belangrijk voor de werking van de schildklier.

Daling

Sinds 2006-2007 is de hoeveelheid jodium die mensen binnenkrijgen met een derde gedaald. Omdat jodium in Nederland weinig in de grond zit en daardoor ook in voedingsmiddelen, wordt jodium toegevoegd aan (bakkers)zout. Een van de redenen dat mensen nu minder jodium binnenkrijgen, is waarschijnlijk een wetsverandering uit 2008 waardoor er zout aan brood wordt toegevoegd dat minder jodium bevat.

Te weinig jodium is vooral bij zwangere vrouwen een punt van aandacht. Genoeg jodium is namelijk nodig voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM beveelt dan ook aan om de komende jaren te blijven volgen hoeveel jodium mensen binnenkrijgen.

Bron: RIVM

Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

Onderzoek UMCG: Eet meer vis om meer jodium binnen te krijgen

De Nederlandse consument krijgt te weinig jodium binnen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van Janneke Dijck-Brouwer, universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG, en emeritus hoogleraar Frits Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.