RIVM: “Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen”

Zout Pexels

Beeld: Pexels

Volwassenen van 31 tot en met 50 jaar in het noorden van Nederland kregen in 2020/2021 ongeveer 13 procent minder zout binnen dan in 2006/2007. Wel ligt de hoeveelheid zout nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag.

De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram zout binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram, blijkt uit een langlopend gezondheidsonderzoek in Noord-Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hoeveel zout mensen binnenkrijgen, hangt af van de producten die ze eten en de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen, maar ook van de hoeveelheid die ze zelf aan maaltijden toevoegen. Naast zout is er ook naar kalium gekeken. De hoeveelheid kalium die volwassenen in het onderzoek binnenkregen bleef bijna hetzelfde en is op een goed niveau.

Maatregelen

Sinds 2006 nam de overheid maatregelen om de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen. Zo werd in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten met het bedrijfsleven. Vanaf dit jaar gaat een nieuwe aanpak van start. Deze Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) moedigt fabrikanten aan hun voedingsmiddelen gezonder te maken, bijvoorbeeld door minder zout toe te voegen.

Bron: RIVM

Lees ook
Plantaardig alternatief  zout(er), klopt dat wel?

Plantaardig alternatief zout(er), klopt dat wel?

Vlees-, vis- en zuivelvervangers zijn duurzamer én gezonder dan de dierlijke variant, maar ze hebben een imagoprobleem. Sleutelfactor hierin is de consument, die vlees vaak als natuurlijker en daarom gezonder ziet. Onterecht, stelt sociaal wetenschapper Christopher Bryant in een review.

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Gezondheidsrisico’s voor Vlaamse 65-plussers vanwege alcoholinname

Een op de vier 65-plussers in Vlaanderen loopt gezondheidsrisico’s omdat ze te veel alcohol drinken. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van klinisch psychologe Yannic van Gils. Ze onderzocht waarom thuiswonende 65-plussers veel en risicovol drinken.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief