Roep om verplichte vleesetikettering klinkt steeds luider in EU

attachment-paardenvlees3

Na Frankrijk en Groot-Brittannië is er ook in Nederland paardenvlees aangetroffen, in de kant-en-klare lasagne van Primafast bij PLUS en Boni en in de lasagne bolognese van het merk Euroshopper van Albert Heijn. De supermarktketens hebben de lasagne uit de schappen gehaald. Eurocommissaris Tonio Borg vindt het evenwel nog te vroeg voor verplichte labeling van vlees toegepast in verwerkte levensmiddelen.

“Als er paardenvlees zit in lasagne of hamburgers dan hoort een label dit aan te geven. Consumenten hebben het recht om te weten wat ze eten”, verklaarde Borg tijdens een persconferentie op woensdag.

Etiketteringswetgeving

Het is aan de lidstaten om de huidige etiketteringswetgeving te handhaven, stelt de Eurocommissaris. Hij gaf daarbij aan het paardenvleesschandaal vooral te zien als een etiketteringskwestie en geen gezondheidsissue.

“Het is evident dat iemand in het proces gefraudeerd heeft met de etikettering”, denkt Borg.

President Hollande van Frankrijk vreest dat het schandaal negatieve gevolgen heeft voor de diepvriessector in zijn land. Zijn woordvoerder benadrukte dat het consumentenvertrouwen een flinke deuk oploopt door deze kwestie.

EU faalt

De Franse vleesindustrie stelt het falen van de Europese Unie aan de kaak in deze kwestie. Er moet sneller actie ondernomen worden en betere labeling is nodig, vinden de Fransen. De EFSA zegde toe een onderzoek in te stellen naar het paardenvleesschandaal.

Invallen slachthuis en vleesfabriek

In de Europese lidstaten werken de autoriteiten hard om te achterhalen hoe het paardenvlees in als rundvlees gelabelde producten is terechtgekomen.

In het Verenigd Koninkrijk viel de voedselautoriteit FSA een slachthuis in Noord-Engeland binnen en een vleesfabriek in Wales. De FSA sloot beide locaties en namen al het vlees in beslag voor verder onderzoek.

Paardenvleesschandaal

Het paardenvlees in Franse producten bleek afkomstig van de eveneens Franse firma Comigol. Het bedrijf ontkent schuldig te zijn aan de fraude en wijst naar een ander bedrijf uit Frankrijk, Spanghero dat op zijn beurt vlees betrekt van Roemeense slachterijen. Roemenië ontkende al eerder iets met het paardenvleesschandaal te maken te hebben.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...