Salmonellabesmetting daalt nog steeds

attachment-Roast-Turkey

Besmetting met de Salmonellabacterie bij mensen is voor het vijfde achtereenvolgende jaar afgenomen. Er is in Europa een afname gemeten van 17 procent.

Het is een van de resultaten in een rapport dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opstelde in samenwerking met het Europese centrum voor ziektepreventie en controle (ECDC). Het betreft een rapport tot 2009 over infectieziekten en voedselbesmettingen.

 

Meest gerapporteerd

Besmetting met de bacterie Campylobacter blijft de meest gerapporteerde infectieziekte bij mensen. Er is een kleine toename van het aantal besmettingen, 4 procent vergeleken met 2008. Campylobacter komt het meest voor in gevogelte, varkens en vee, en kan diarree en koorts veroorzaken.

 

Salmonella is de tweede, meest gerapporteerde infectieziekte. Besmetting met Salmonella veroorzaakt meestal koorts, diarree en darmkrampen. Salmonella komt voor in kippen-, kalkoen- en varkensvlees.

 

Grote prestatie

‘De daling van Salmonellabesmetting bij mensen is een grote prestatie en geeft aan dat de controlemetingen werken’, aldus Hubert Deluyker, EFSA’s directeur van de Wetenschappelijke Coöperatie en Assistentie.

 

De EFSA en ECDC concluderen dat er 5.550 voedselbesmettingen gerapporteerd zijn in 2009. Hierbij werden bijna 49.000 mensen besmet. De meest gerapporteerde besmettingen waren met Salmonella (31%), virussen (19%) en bacteriële toxinen (10%). De grootste bronnen van besmetting waren eieren en producten van eieren, gemengde en buffetmaaltijden en varkensvlees.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...