SP mild over Europa tijdens verkiezingsdebat

attachment-sharon-gesthuizen-full

Directeur Philip den Ouden vreesde harde woorden van de Socialistische Partij (SP) over Europa tijdens een door de FNLI georganiseerd debat in Dudok in Den Haag. Dat viel achteraf reuze mee.

SP-leider Emile Roemer haalde in het Financieele Dagblad hard uit naar Europa. Hij ageerde in de zakenkrant fel tegen een mogelijke boete als het Nederlandse begrotingstekort de 3% overschrijdt. “Over my dead body”, fulmineerde hij.

Concurrentiepositie voedingsindustrie

 ‘Verdergaande harmonisatie van de Europese Interne markt is van groot belang voor het behoud van werkgelegenheid in Nederland en de Internationale concurrentiepositie van de Nederlandse levensmiddelenindustrie.’ Op deze stelling moesten SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) en Kees Verhoeven (D66) reageren.

Gesthuizen: “Zoals de stelling er nu staat is het wat kort door de bocht. Het ligt eraan hoe we die harmonisatie gaan doen.” Verhoeven was duidelijk: “We kunnen veel geld verdienen aan de interne markt. Het is makkelijk om producten te verkopen. En we moeten alles Europees regelen waar dit kan.”

“De SP zet alle seinen op rood, omdat het te snel gaat”, provoceerde hij zijn gesprekspartner. “We zetten niet alles op rood. Dat doet de PVV. We zeggen alleen niet te snel met de euro. D66 gaat te snel en neemt het volk niet mee”, zegt Gesthuizen.

Nanotechnologie

We moeten niet te lang wachten, maar ik ben het eens we moeten het niet te snel doen, reageert het D66-Kamerlid. En dan weer fel op de aanval: “De SP kijkt weg en rent af en toe zaaltjes in met ondernemers. En doet dan net of alles goed is. We moeten ook misleidende spotjes van de SP-verbieden en geen reclames van de voedingsindustrie.”

Gesthuizen laat zich niet kennen. “Nanotechnologie is een thema waarvan ik zeg: de EU kan hier veel goed doen. Wetenschap en bedrijfsleven willen handelen in en buiten de EU. Er moet snel duidelijkheid komen over wat wel en niet mag met nanotechnologie. Ik ben het dus deels met de stelling eens.”

Productontwikkeling voedingsmiddelen

Verhoeven zegt dat harmonisatie van de Europese interne markt voordelig uitpakt voor productontwikkeling in de voedingsindustrie. Het creëert een gelijk speelveld. De beste ondernemers met de beste voedingsmiddelen, de Nederlandse voedingsindustrie dus, komen dan als winnaar uit de bus. “Geef het midden- en kleinbedrijf de ruimte om kansen te pakken.”

Het SP-Kamerlid Gesthuizen steunt D66 in haar standpunt. “Er is te weinig oog voor de kracht van het mkb en te weinig nagedacht hoe regels uitpakken voor deze bedrijven.”

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...