Suiker gelinkt aan onderdrukking stresshormoon bij vrouwen, aspartaam niet

attachment-vrouwen-drinken-2

Het consumeren van frisdrank met suiker kan ervoor zorgen dat het hormoon cortisol in de hersenen wordt onderdrukt bij vrouwen. Light frisdrank, gezoet met aspartaam, heeft dit effect niet. Deze link leggen onderzoekers in een studie die recent is gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Bij sommige vrouwen kan stress ervoor zorgen dat ze meer gehecht raken aan suiker en daardoor mogelijk kwetsbaarder zijn voor het krijgen van overgewicht, zo zeggen de onderzoekers van de studie.

 

Cortisol

Uit het dubbelblinde  interventieonderzoek blijkt dat het consumeren van frisdrank met suiker ervoor kan zorgen dat het hormoon cortisol in de hersenen wordt onderdrukt. Light frisdrank gezoet met aspartaam heeft dit effect niet. Cortisol komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd.

 

Hippocampus

Ook vertoonden vrouwen die dranken consumeerden met suiker meer activiteit in de hippocampus dan de vrouwen die drank dronken met aspartaam. De hippocampus is een deel van de hersenen dat is betrokken bij het geheugen en gevoelig is voor stress. De hippocampus is minder actief wanneer het lichaam stress ervaart.

 

Methode

Aan het onderzoek deden 19 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar mee met een BMI van 22 tot 34. Acht vrouwen dronken twaalf dagen elke dag drie keer een drank gezoet met aspartaam bij het ontbijt, lunch en diner. En elf vrouwen kregen een drank gezoet met sucrose. De onderzoekers maakten een MRI-scan voor en na de interventie van de vrouwelijke deelnemers en namen een monster met speeksel af om de hoeveelheid cortisol te meten. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer light frisdrank leidt mogelijk tot grotere buikomvang bij ouderen

Sterk bewerkt voedsel gelinkt aan ‘verslavingsachtig’ eetgedrag

Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”