TikTok gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor eetstoornis

TikTok unsplash

Het social mediaplatform TikTok is gevaarlijk voor mensen die gevoelig zijn voor een eetstoornis, omdat ze op het platform veel schadelijke video’s te zien krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Utrecht Data School, De Groene Amsterdammer en RTL Nieuws.

In het onderzoek liet Utrecht Data School geautomatiseerde accounts naar video’s op TikTok kijken. De accounts kregen drie interesses mee die zich in de buurt van eetstoornissen bevonden: diëten, fitness en slanke vrouwen. Doordat de accounts iets langer naar video’s over deze onderwerpen keken, pikten de algoritmen van TikTok de interesses op.

Op het eerste gezicht leken de video’s die voorbijkwamen niet direct schadelijk, maar binnen een korte tijd kregen de accounts alleen nog filmpjes over deze onderwerpen te zien. Ook werden de video’s steeds radicaler, bijvoorbeeld over extreme diëten en eetstoornisvideo’s. Dit hele proces duurde ongeveer een half uur.

Officieel zijn eetstoornisvideo’s op TikTok verboden, maar zogenaamde recoveryvideo’s over het herstellen van een eetstoornis mogen wel. In de beschrijvingen bij de schadelijke video’s staat vaak dat de video over herstel gaat, wat lang niet altijd klopt. Voor TikTok-moderatoren is het moeilijk te bepalen of een video schadelijk is, omdat ze minder dan 15 seconden krijgen om deze te beoordelen. TikTok heeft laten weten op zoek te zijn naar een oplossing.  

Bron: Universiteit Utrecht

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Volgende week geven 120 koks in het hele land een kookles in groep 6, 7 of 8. Door deze kooklessen leren kinderen in het hele land over smaak en eten. Ook leren ze hoe je gezonde producten in gerechten kunt verwerken.

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.

Beïnvloedbaarheid jongeren biedt kans voor interventies

Beïnvloedbaarheid jongeren biedt kans voor interventies

De groei en ontwikkeling tijdens de adolescentie is bepalend voor de gezondheid op latere leeftijd en zelfs voor die van eventuele nakomelingen. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Toch wordt er verhoudingsgewijs weinig onderzoek naar gedaan.