Vegetarisch eten verlaagt de bloeddruk

attachment-vegetarisch_cropped-102-446-332-45-3

Overschakelen naar een vegetarisch dieet zou volgens wetenschappers hetzelfde effect hebben op de bloeddruk als het verliezen van vijf kilo lichaamsgewicht, met daarbij een effectiviteit die gelijkstaat aan de helft van die van medicatie.

De bloeddruk van de testgroep werd tijdens het onderzoek gemeten op twee niveaus. De systolische bloeddruk (wanneer het hart bloed rondpompt) en de diastolische bloeddruk (wanneer de hartkamer is leeggepompt). Hieruit kan worden opgemaakt of een bloeddruk hoog of laag is.

Verminderde mortaliteit

Na het volgen van het vegetarische dieet bleek de systolische bloeddruk van de vegetariërs gemiddeld  5 mmHg lager te liggen dan die van mensen die wel vlees en vis eten. Dit zorgde voor een afname in mortaliteit van 7%. De diastolische bloeddruk nam af met ongeveer 2,2 mmHg. 

Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Nationale Cerebrale en Cardiovasculaire Centrum in Osaka in Japan. Binnen het onderzoek is een meta analyse gemaakt van zeven klinische studies en 32 observationele studies uit de periode 1900 tot 2013.

Verzadigd vet

Volgens de onderzoekers zou een verminderde inname van (verzadigd) vet, en het uitsluiten van (rood) vlees een van de oorzaken kunnen zijn voor de daling van de bloeddruk bij vegetariërs. Ook een hogere inname van groente zou eraan kunnen bijdragen.

Volgens Victoria Taylor, hoofd diëtist bij de Britse Hart Stichting, is meer onderzoek naar de bloeddrukverlagende effecten van een vegetarisch dieet gewenst om zo vast te stellen wat het werkende mechanisme hierachter is.

Lees verder op Voeding Nu Online:

Paarse pruimen en wortelen verbeteren de gezondheid

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...