Vezels uit fruitreststromen hebben positief effect op microbiota

attachment-afvalstromen

Kunnen reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie zoals sinaasappelschillen de microbiota van obese mensen positief beïnvloeden? De resultaten uit het promotie-onderzoek van de Braziliaanse Carlota Bussolo de Souza aan de Maastricht Universiteit tonen aan van wel.

De Braziliaanse Bussolo de Souza promoveerde eerder deze maand aan de universiteit van Maastricht op de potentiele prebiotische effecten van een aantal verschillende (Braziliaanse) voedselreststromen. De promovendus testte cassave- en sinaasappelpulp en passievruchtenschillen. Deze reststromen komen veel in Brazilië voor.

Ze bekeek het prebiotisch effect van de bijproducten op de samenstelling van de microbiota van respectievelijk personen met een gezond gewicht en obese personen. De gebruikte methode om dit te testen was het.

Chemisch karakteriseren

Een belangrijk onderdeel van Bussolo de Souza’s onderzoek was het chemisch karakteriseren van de bijproducten. Het aandeel in alcohol-onoplosbare vaste stoffen werd bepaald. De verteerbaarheid van de vaste delen vond plaats in TIM-1. In cassavepulp was ongeveer 12% van het zetmeel resistent zetmeel. Passievruchtenschillen hadden 20% pectine en 16% hemicellulose. Hoog-gemethyleerd pectine en kleine suikers  (waarschijnlijk van resterend sap) waren de hoofdcomponenten van sinaasappelpulp.

Kunstdarm

Bussolo de Souza testte het prebiotisch effect van de reststromen met in vitro model van de kunstdarm TIM-2. Ze gebruikte fecale slurry met microbiota van personen met een normaal gewicht en obese personen.  Vezels uit de schillen van groente en fruit fermenteren in het microbiota van obese personen dusdanig, dat extra veel boterzuur wordt gevormd. Van boterzuur is aangetoond dat het niet alleen de vorming van darmkanker tegengaat, maar ook is het zeer belangrijk voor de energie- en vethuishouding.

Uit de resultaten bleek dat dezelfde reststromen resulteerde in verschillende eindproducten  en een andere samenstelling van de microbiota. De promovendus testte ook of geïsoleerde vezels uit de bijproducten een vergelijkbaar effect hadden op de darmmicrobiota. Dat bleek zo te zijn.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”